Ziua Mondială a Tineretului, Madrid a fost un festival al fericirii și al credinței

Cardinalul Ruoco a subliniat faptul că Papa „a trăit Ziua Mondială a Tineretului cu bucurie și emoție”

Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) realizează bilanțul unei săptămâni de neuitat, după încheierea evenimentului, pe 21 august. Responsabilii cu organizarea au dezvăluit ultimele detalii referitoare la participarea tinerilor, implicarea instituțiilor și reacția Sfântului Părinte în fața tinerilor.

Cardinalul arhiepiscop de Madrid și președinte al Comitetului Organizator Local al ZMT, Antonio Maria Ruoco Varela, a declarat că Ziua Mondială a Tineretului „a fost o manifestare a bucuriei și credinței, oferită lumii întregi”. Cel mai remarcabil lucru pentru cardinalul Madridului a fost răspunsul participanților, „amabilitatea, diponibilitatea și implicarea” de care au dat dovadă.

Ruoco Varela a evidențiat că Papa „a trăit momentele ZMT vizibil emoționat și cu mare bucurie”. În mod particular, a amintit ca momente emoționante ale Papei în Madrid: „Noaptea de veghe din Cuatro Vientos, când tinerii au trecut peste impedimentele climatice, Liturghia de duminică, special prin momentele de amintire și tăcere.”

Pe lângă diferitele întâlniri pe care Papa le-a avut cu persoane consacrate, profesori, tineri cu discapacități sau cu voluntarii, Sfântul Părinte „a dorit de multe ori să fie aproape de persoanele care îi veneau în întâmpinare pe străzile Madridului”. Ruoco a afirmat că „papamobilul, mergea, în multe ocazii, cu o viteză foarte scăzută, pentru ca Papa să stea mai mult timp cu oamenii.”

Cât despre efectele ZMT în Biserică, cardinalul Ruoco a asigurat că ZMT Madrid „a întărit convingerea că Zilele Mondiale ale Tineretului aparțin modalității de evanghelizarea a tinerilor”. De asemenea, cardinalul și-a exprimat mulțumirea față de cei care  au făcut posibilă desfășurarea ZMT la Madrid: „Nu avem cuvinte pentru a ne exprima mulțumirea față de toți cei care au muncit la pregătirea ZMT.”

Directorul executiv, de asemenea a exprimat mulțumiri, referindu-se la pelerini,  – „exemplul lor de spirit civic și rezistență în fața căldurii” –  ,munca voluntarilor, – „care au făcut atâtea munci, nu toate vizibile” – ,autoritățile publice, – „exemplu că prin colaborare putem să realizăm lucruri mărețe” – ,și la Papa – „pentru a fi acceptat un program atât de intens care i-a permis să fie aproape de atât de multă lume”.

De la Cierva a atras atenția asupra serviciilor Poliției, serviciilor de urgență, transporturilor publice și colaborării Consorțiului de Transporturi Madrid și „al atâtor șoferi de autobus și metro care au permis o mobilitate rapidă, atâtor participanți la ZMT”. Toate acestea au făcut ca, spre exemplu, la plecare de pe Cuatro Vientos, duminică „să nu se înregistreze niciun incident, fapt remarcabil, luând în considerare numărul mare de persoane”.

ZMT Madrid – punct de plecare

Directorul executiv al Zilei Mondiale a Tineretului, de asemenenea a declarat, la sfârșitul acestui eveniment că aceste zile „vor fi punct de plecare pentru înnoirea spiriruală a tinerilor din Madrid, Spania și lumea întreagă: acum este momentul de a citi și recite frumoasele mesaje pe care ni le-a lăsat Papa, de a dezvolta întrebările vocaționale pe care mulți și le-au pus aceste zile, de a include în practica cotidiană de viață creștină practica confesiunii, față de care mulți s-au apropiat zilele acestea”.

Organizatorii Zilei Mondiale a Tineretului lucrează acum pentru „a se întoarce la normalitate cât mai repede posibil”, după cum a menționat Yago de la Cierva. Principalele activități se centrează pe curățarea aerodromului Cuatro Vientos, unde colaborează voluntari ai ZMT cu firme specializate de curățenie.

Pe de altă parte, s-a făcut bilanțul acoperirii mediatice a ZMT, la care au participat 5000 de jurnaliști, dintre care 2900 spanioli; s-au realizat 55 de programe speciale, cu o audiență – doar în Spania – de 15 milioane de persoane și s-au publicat 4241 de știri despre eveniment.

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *