Yago de la Cierva: „La ZMT de la Madrid s-a văzut calitatea participanţilor săi”

Vorbeşte responsabilul organizării Yago de la Cierva

De Irma Alvarez

La organizarea Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) de la Madrid au fost neprevăzute şi imperfecţiuni, însă incidenţa lor (mai puţin de 1%, conform organizatorilor) a fost foarte slabă pentru un eveniment de asemenea însemnătate.

Asta a subliniat la agenţia Zenit în acest interviu responsabilul organizării, Yago de la Cierva, una dintre persoanele care au fost mai aproape de Papa în aceste patru zile memorabile.

De la Cierva explică provocările mai mari pe care a trebuit să le înfrunte ZMT, mai ales în aerodromul Cuatro Vientos din cauza temperaturilor ridicate şi a afluenţei consistente de pelerini din ultimul minut.

Un alt moment dificil despre care vorbeşte a fost potopul neaşteptat care s-a abătut asupra aerodromului în timpul Veghii de sâmbătă seara, care a făcut în aşa fel ca din motive de securitate să nu fie distribuită Împărtăşania în timpul Liturghii de încheiere de duminică.

În pofida incidentelor, pentru care organizatorii cer scuze celor care le-au îndurat, bilanţul lui Yago de la Cierva este foarte pozitiv: „Secretul unei sărbători se află în calitatea invitaţilor, şi la ZMT a reieşit clar aceste lucru”, afirmă el.

Care este evaluarea dumneavoastră generală a acestei a XXVI-a Zile Mondiale a Tineretului?

Yago de la Cierva: O minunăţie a harului. Madrid s-a schimbat, Spania s-a schimbat şi mai ales mii de tineri s-au apropiat de Isus Cristos graţie magisteriului Papei. Trebuind să subliniez un aspect aş indica numărul foarte mare de tineri care au ştiut să se concentreze asupra esenţialului şi au dedicat timp adoraţiei euharistice, s-au spovedit şi au participat la momente cu o devoţiune palpabilă.

Care au fost problemele principale pe care au trebuit să le înfrunte?

Yago de la Cierva: Ziua Mondială este un eveniment de tineri pentru tineri, organizată de instituţii ecleziale din toată lumea, care lucrează cu metodologii foarte diferite şi culturi aproape opuse. Nu este acelaşi lucru un grup italian, cu multă experienţă şi flexibilitate, sau un altul mai rigid; un grup mic care cumpără cartele telefonice spaniole şi un grup enorm cu puţină comunicaţie între membrii săi; persoane de culturi în care punctualitatea este o valoare şi este suficient a spune lucrurile de câteva ori şi altele în care timpul este flexibil şi o piedică este o invitaţie de a trece peste o întâlnire… În acest sens, ZMT este esenţialmente un haos organizat, însă rezultatele au fost fabuloase, tocmai pentru că oamenii ştiau la ce anume veneau: un pelerinaj.

În al doilea rând există dificultăţile referitoare la organizarea unui eveniment de asemenea dimensiuni cu echipe de voluntari şi un buget limitat. Ne umple de satisfacţie că totul a mers bine şi ne pare rău – şi cerem scuze – pentru ceea ce a mers rău: grupul rău cazate, unele greşeli în distribuirea hranei la Cuatro Vientos, lipsa de apă timp de două ore în unele zone (pentru că rezervele de apă erau folosite nu pentru a bea ci pentru a se spăla, lucru de înţeles datorită căldurii, dar care a debusolat planurile noastre), etc. Incidenţa acestor fapte nu ajunge însă în nici un caz la 1%. Ne pare rău pentru că e vorba de persoane, însă experţii marilor evenimente (şi experienţa altor ZMT certifică asta) ne spun că aceste greşeli sunt din păcate inevitabile, chiar dacă nu pentru asta le dăm puţină importanţă, şi cerem scuze celor care au îndurat consecinţele acestora.

Cum evaluaţi manifestările culturale la ZMT la Puerta del Sol şi imaginile, care au făcut înconjurul lumii, de pelerini insultaţi şi atacaţi? Organizarea s-a temut în vreun moment de boicotarea actelor?

Yago de la Cierva: Situaţia politică şi socială spaniolă nu este simplă şi pentru aceasta nu este straniu că mulţi jurnalişti veniţi la Madrid pentru a urmări evenimentul nu au înţeles complet ceea ce se întâmpla. A existat numai o manifestaţie împotriva vizitei Papei, pe care Guvernul a trebuit să o autorizeze pentru că în cererea oficială nu rezulta care este adevărata ei natură. Protestele 15-M nu erau împotriva ZMT. Pe de altă parte, unii dintre protestatari nu erau la Madrid din întâmplare, ci ar putea să fie definiţi „profesionişti ai provocării”. Cei care au fost arestaţi de poliţie aveau de fapt antecedente penale şi mulţi dintre ei nu erau spanioli.

Profit de această ocazie pentru a mulţumi şi a lăuda munca poliţiei spaniole care a ştiut să menţină ordinea în pofida excepţiilor foarte puţine datorate tocmai celor violenţi. Evaluarea acestor fapte din partea mea este că au reprezentat umbrele din orice tablou, care nu fac altceva decât să sublinieze luminile şi figurile. A reieşit în mod mult mai clar diferenţa dintre cei care răspândesc iubirea şi cei care trăiesc ura, cei care vor să-i ajute pe tineri să privească la viitor cu responsabilitate şi speranţă şi cei care se închid în ei înşişi, cei care au dat un exemplu de convieţuire şi cei care sunt intoleranţi faţă de cel care nu gândeşte ca ei şi folosesc violenţa verbală, grafică sau fizică… Dar acum este mai uşor de apreciat munca Bisericii cu tinerii din toată lumea.

Unul din momentele mai delicat a fost probabil cel din Veghea de sâmbătă când potopul neaşteptat l-a constrâns pe Papa să se oprească şi diferite corturi au fost stricate sau au căzut. V-aţi temut în vreun moment că actul va trebui suspendat?

Yago de la Cierva: Am trăit acele momente foarte aproape de Papa şi într-adevăr singurul lucru care ne-a preocupat este că nu ştiam cum să-l protejăm pe Sfântul Părinte de ploaie, pentru că venea în orizontală… I s-a cerut Pontifului dacă vrea să se retragă şi în două ocazii el a spus nu, a spus că voia să continue. Pentru aceasta actul a fost redus, dat fiind faptul că nu se ştie niciodată cât poate să dureze un potop, şi s-a lăsat partea centrală: adoraţia euharistică. Papa însuşi a comentat apoi că s-a bucurat pentru că astfel devenea mai clar esenţialul: prezenţa lui Isus în sacrament printre noi şi adoraţia personală în tăcere. Şi mă hazardez să spun că a ieşit mai clar în evidenţă personalitatea Papei şi a tinerilor: nimeni nu a plecat, ci au înfruntat ploaia aceea cu bucurie şi capacitate de sacrificiu. Nu veniseră să se distreze, şi acest inconvenient era clar prevăzut de Dumnezeu pentru ca să-l asume cu bună dispoziţie.

Vântul puternic a făcut inutilizabil una din cele 17 corturi euharistice şi a stricat altele două. Pentru a evita rele mai mari, poliţia a decis, pentru ca să nu fie efect de velă, să le închidă pe cele care au rezistat, pentru ca să nu fie alţi răniţi şi pentru acest motiv nu a fost posibil să se împartă Împărtăşania dimineaţa următoare, dat fiind faptul că aceasta urma să fie distribuită din corturile euharistice. Acesta este probabil faptul cel mai dureros al Liturghiei: că atâţia tineri nu au putut să-l primească sacramental pe Domnul la Cuatro Vientos, ci au trebuit să facă o Împărtăşanie spirituală şi apoi să meargă într-o biserică după amiază pentru a-l primi pe Domnul Isus. În orice caz, înţeleg bine motivele poliţiei: într-un moment de îndoială trebuie optat pentru siguranţa fizică a celor prezenţi, ţinând cont de incertitudinea timpului şi a întunericului.

O altă problemă a fost faptul că mulţi pelerini nu au reuşit să meargă la zona de la Cuatro Vientos datorită lipsei de spaţiu. Puteţi să ne explicaţi ce s-a întâmplat şi de ce?

Yago de la Cierva: Cuatro Vientos avea două zone: una pentru cei înscrişi şi alta pentru ce neînscrişi. În prima intrau 100.000 de persoane în plus faţă de cei înscrişi şi totuşi mulţi tineri (şi înţeleg asta: atunci când aveam vârsta lor făceam exact acelaşi lucru) nu au respectat accesele şi nici zonele repartizate şi au ocupat locuri care nu le reveneau lor. Atunci când au venit persoanele care ar fi trebuit în mod legitim să stea acolo, văzând că locurile erau ocupate nu au voit să se dea înapoi, ci au ocupat parte din căile de comunicare. În acele circumstanţe nu era sigur pentru tineri că vor continua să intre alte persoane, pentru că nu ar fi putut să treacă ambulanţele, vehiculele cu apă etc. şi noi, de acord cu poliţia, am decis să închidem intrările: mai bine afară decât a-i pune în pericol pe tineri.

Au rămas afară circa 18.000 de pelerini, pentru că mulţi dintre ei au preferat să aştepte la accesele mai apropiate de scenă decât să meargă în zona sud aşa cum le-a fost indicat. Este un număr însemnat şi cu adevărat ne pare foarte rău pentru ei, dar echivalează cu 1% dintre cei care au asistat la Veghe. Trebuie să adaug că la primele din ziua de duminică am cerut tinerilor să părăsească acele căi de comunicare şi să adune sacii lor de dormit şi corturile, lucru pe care l-au făcut imediat şi pentru aceasta a fost posibil să deschidem porţile şi să-i lăsăm să treacă pe toţi cei de afară şi pe mulţi alţii care participau numai la Liturghie.

Căldură, ploaie, probleme de securitate… a fost ZMT cea mai „accidentată”?

Yago de la Cierva: Nu ştiu: toate ZMT au avut problemele lor şi noi probabil am prevăzut faptul că ziua aceea va fi cea mai caldă din vară şi că zona Cuatro Vientos va fi în acele ore locul cel mai cald din Comunitatea din Madrid, dar trebuie să ne încredem în Providenţă: până la urmă, totul are un sens. Secretul unei sărbători se află în calitatea celor invitaţi şi la ZMT acest lucru a reieşit în mod clar.

Personal, ce aţi crezut în momentul în care aţi văzut că vântul îl biciuia pe Papa, scenografia şi pe tineri?

Yago de la Cierva: La curajul Papei şi la exemplul magnific pe care l-au dat tinerii.

Ce date finale are organizarea cu privire la participare?

Yago de la Cierva: Datele de participare nu le dăm noi, care nu avem instrumente tehnice pentru o măsurare serioasă, ci autorităţile şi experţii. Ştim doar că au fost multe înscrieri în ultimul moment şi am ajuns la cota de aproape 475.000; companiile telefonice ne vorbesc de aproape un milion şi jumătate de telefoane operative la Cuatro Vientos; Camera de Comerţ din Madrid a arătat că recuperarea economică imediată a Zilei pentru economia madrilenă a fost de 160 de milioane de euro; asociaţia vânzătorilor de răcoritoare şi-a triplat afacerile; foarte multe persoane au urmărit ZMT prin reţelele sociale; sistemul sanitar din Madrid semnalează că a fost vorba de evenimentul cel mai numeros pe care a trebuit să-l gestioneze vreodată şi este surprins că indicii de asistenţă au fost excepţional de scăzuţi… Şi ca o notă curioasă, nu reuşim să nu fim uimiţi de faptul că în ţara lui „botellon” (obiceiul tinerilor de a se întâlni afară, adesea consumând băuturi alcoolice, n.t.) peste un milion de tineri nu a provocat nici o intoxicaţie etilică. Se vede că nu au participat niciodată la o ZMT.

(După Zenit, 23 august 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Yago de la Cierva: „La ZMT de la Madrid s-a văzut calitatea participanţilor săi”

  1. Viorel Codrea spune:

    Laudat sa fie Isus!
    Este foarte bun acest articol!!! Intrebare: Nu putem si noi, ma refer la toti participantii de la ZMT, sa ne lasam impresiile unde va pe site?
    Dragilor, nu se poate face o categorie pentru impresii, feedback, etc (se poate intitula in diverse moduri)? La urma urmei feedback-ul este barometrul intregului demers al ZMT-ului!
    Pr. Viorel Codrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *