Tinerii, protagoniștii Zilei Mondiale a Tineretului

Coordonatorul general al ZMT vorbește despre ediția de la Madrid

Madrid, 7 mai 2011 – În 2010 s-a celebrat nunta de argint a primei ediții din Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), o întâlnire festivă a tinerilor din 5 continente cu Papa, care are loc la fiecare 3 ani într-un oraș din lume. În 2011 a venit rândul Madridului și avem multe motive pentru a crede că va fi un mare cadou pentru toți tinerii.

Cum a luat naștere această frumoasă inițiativă? Jurnalistul Vittorio Messori i-a pus această întrebare Fericitului Ioan Paul al II-lea, care cu semerenia unui sfânt, i-a răspuns: ”Nimeni nu a inventat Zilele Mondiale ale Tineretului. Tinerii sunt cei care le-au creat. Nu e adevărat că Papa ajunge la tineri, dintr-un capăt în celalalt al lumii. Ei sunt cei care merg la el.” Așa este, într-adevăr, deși este incontestabil că inițiativa a pornit de la cel care este numit ”Papa celor tineri”. Cum să nu recunoaștem în participarea entuziastă a tinerilor, dorința de a fi însoțiți de către Papă, în pelerinajul lor de credință, pe pașii lui Cristos, care este piatra de temelie pe care trebuie să ne construim viața?

La Madrid vor veni tineri din toate țările lumii. Mulți dintre ei economisesc cu mult efort banii pentru a putea face această călătorie. Unele țări vor trimite câțiva reprezentanți, care la întoarcerea lor le vor povesti celor rămași acasă ce au văzut și ascultat. Sunt voci care afirmă că în lumea tinerilor se produce o ”revoluție silențioasă”, a cărui motor propulsor este Ziua Mondială a Tineretului. Aceste întâlniri continuă să surprindă, atât în interiorul Bisericii, cât și în afara ei. Ele sunt dezvăluirea unui tineret însetat de adevăr și conștient că în Cristos și Biserică se găsește semnificația cea mai profundă a vieții.

Benedict al XVI-lea a apelat la experiența lui de viață pentru a explica acest fenomen: ”Gândindu-mă la anii mei de tinerețe, sincer, nu vroiam să ne pierdem în mediocritatea vieții burgheze. Vroiam ceva măreț, nou. Vroiam să ne trăim viața în imensitatea și frumusețea ei. În mod sigur, aceasta depindea și de situația noastră. Pe perioada dictaturii național-socialiste și a războiului am fost ‚înăbușiți’ de puterea domninantă. De aceea, vroiam să ieșim din ea, ca să putem intra în multitudinea de posibilități de a fi om” (Mesajul Papei, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid). O altă cultură dominantă atrage și îngroapă tinerii în lumea actuală. O forță de fier care taie aripile aspirațiilor unei vieți mărețe, care există în fiecare om. Este vorba de puterea care pretinde că îl eclipsează pe Dumnezeu și îl exclude din viața cotidiană. Puterea modurilor de viață care îl indepărtează pe om de originea și de destinul său. Tinerii au nevoie să iasă afară și să descopere posibilitățile de a fi om. Posibilități care nu se termină pe domeniul economic, cu un loc de muncă, necesar și urgent în timpuri de criză, ci care trec de orizontul fizic și ating infinitatea spiritului, adică pe Dumnezeu. ”Omul, de fapt – spune Benedict XVI tinerilor – este creat pentru ceva măreț, pentru infinit”.

Deşi poate părea o temă banală, azi este mai urgent ca niciodată a se înlocui cultura lui „a avea” cu cea a lui „a fi”. Mii de tineri se întreabă: care este finalul efortului meu, al studiilor mele, dacă nu garanţia unui loc de muncă? În faţa generaţiei nici – nici (acei tineri care nici nu studiază, nici nu lucrează) ajunge o generaţie unde eul este înlocuit de alte vederi, viziuni sau sarcini care înseamnă mai mult. Înaintea inutilităţii e nevoie de o nouă generaţie de tineri care să descopere creştinismul şi faptul că acesta nu se reduce la un moralism arid, la un jug îngreunat de „trebuie” şi „nu trebuie”, ci care să ne deschidă orizonturile captivante ale unei vieţi care are un chip uman, acela al omului perfect, Isus Cristos.

Zilele Mondiale ale Tineretului sunt un anunţ al lui Cristos. La fiecare dintre ele se infirmă mitul că tinerii nu vor să îl cunoască pe Cristos sau să trăiască în sânul bisericii. Sunt ca un imens câmp de viţă de vie care creşte dintr-o singură tulpină, persoana lui Dumnezeu. Nici măcar Papa nu este în centru. Cum spune Benedict al XVI – lea: „El este întru totul şi singur vicar. Se referă la Celălalt care se află în mijlocul nostru.” Se explică astfel faptul că fiecare ZMT trasează calea vocaţiilor la preoţie, la vieţile consacrate, la căsătorie. Ştafeta este deja dată celorlalte generaţii. Sunt numeroşi copiii pelerinilor care au participat la ZMT de la Santiago ’89, Denver ’93… şi care vor veni la ZMT celebrată la Madrid, pentru că „mesajul creştin nu era doar informativ ci formativ. Aceasta înseamnă că Evanghelia nu este doar comunicarea unor lucruri care pot fi ştiute, ci o comunicare care implică fapte şi schimbă viaţa”. (Benedict al XVI – lea, Spes Salvi, 2).

Sunt mulţi cei care deja s-au îmbarcat pentru Madrid, însă sunt mulţi alţii care încă nu ştiu dacă vor veni… Trebuie să îi invităm cu cuvintele lui Felipe adresate lui Natanael când acesta a fost neîncrezător în Isus: „Vino şi ai să vezi.” ZMT este o invitaţie pentru toţi tinerii lumii: o propunere, un vino şi ai să vezi. Invitaţie este a Papei însuşi: „Aş dori ca toţi tinerii, atât aceia care ne împărtăşesc credinţa, cât şi cei care ezită, se îndoiesc sau nu cred să poată trăi această exerienţă, care poate fi decisivă pentru viaţa lor: experienţa lui Isus înviat şi viu, şi a iubirii Lui pentru fiecare dintre noi.”

Din 16 până în 21 august anul acesta, Madrid va deveni capitala mondială a tineretului. Este o experienţă obişnuită în urma căreia oamenii, chiar şi cei care nu cred, rămân mişcaţi de bucuria tinerilor, de bunăvoinţa lor. Îndoielile iniţiale, la anunţarea unui mare număr de tineri, dispar în scurt timp şi lasă loc unei simpatii contagioase. Bineînţeles că sunt tineri cu calităţi şi defecte însă vin ca şi pelerini în căutarea unui sens al vieţii umane.

Au rămas mai puțin de 100 de zile până la celebrarea acestei mari sărbători de credință și e nevoie de colaborarea tuturor pentru primirea în casele Spaniei a tinerilor pelerini, ajutor economic în burse sau donații pentru tinerii cu mai puține resurse. Este ușor de înțeles că faptul în sine de a pregăti ZMT nu constituie doar o provocare, ci și o mare responsabilitate. Nu e vorba de a avea o imagine bună în fața opiniei publice, ci de a face transparentă frumusețea mesajului și viața creștină, noilor generații.

Dacă fiecare ediție a Zilei Mondiale a Tineretului este un dar pentru Biserica Universală, cu atât mai mult este pentru Biserica care o găzduiește, pentru Madrid. Vicarul lui Cristos vine să ne vadă și unicul lucru rău care se poate întâmpla este ca noi să nu ne pregătim și să nu ne concentrăm pe această nouă generație de tineri, pe care Papa îi îndeamnă: ”În era globalizării, mărturisiți speranța creștină în lumea întreagă: sunt mulți cei care doresc să primească această speranță”

+Cesar Franco

Episcop auxiliar de Madrid

Coordonator general al ZMT Madrid 2011

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *