Spania se pregăteşte să întâmpine tinerii din întreaga lume

300.000 de tineri din peste 130 de ţări se reunesc în Diecezele spaniole în zilele premergătoare ZMT

În perioada 11-15 august 2011, 63 de dieceze spaniole vor găzdui tinerii care vor participa  la ZMT din afara Spaniei. Tinerii vor avea astfel ocazia de a trăi un timp de camaraderie cu tinerii spanioli în scopul pregătirii ZMT.  „Este o ocazie extraordinară să ne pregătim pentru ZMT multiplicând impactul ei în toată Spania”, a declarat Javier Igea, coordonatorul programului. Site-ul web www.dedmadrid11.com a fost lansat recent pentru o furniza informaţiile necesare despre toate Diecezele spaniole participante.

Se estimează că aproximativ 300.000 de tineri vor participa la programul „Zile în dieceze” organizat în diecezele din toată Spania. În prezent sunt înscrişi peste 150.000 din 137 de ţări (Taiwan, Madagascar, Burkina Faso, Africa de sud …). 12 din cele 63 de dioceze sunt deja ocupate la capacitatea maximă.

Programul pentru aceste zile va varia de la o Dieceză la alta şi va include activităţi culturale, vizite la site-uri istorice, celebrări şi de asemenea timp de rugăciune şi liturghii la sanctuare, toate acestea fiind parte a identităţii religioase locale. Spania are şi o bogată istorie a catolicismului şi e cunoscută drept „tărâmul Mariei”, titlu conferit de Papa Ioan Paul al II-lea. Este locul de naştere al multor sfinţi şi un număr mare de naţiuni au fost evanghelizate de misionari spanioli.

De exemplu, biserica „Sagrada Familia” din Barcelona va găzdui un eveniment la care vor participa tinerii ce călătoresc spre Catalonia, pe lângă cei din regiune. Dieceza Pamplona va găzdui tinerii din Sicilia, deja organizându-se împreună cu ei momente de rugăciune simultană în fiecare vineri, pentru buna desfăşurare a întâlnirii. Javier Igea a subliniat că aceste contacte premergătoare ZMT „cultivă legături de pace în satul global”.

Răspunsul şi cooperarea autorităţilor locale au fost foarte pozitive. „În Valladolid chiar primarii au cerut echipe de organizare a ZMT să trimită tineri din toată lumea în oraşele pe care le administrează”, a declarat Igea. În multe părţi din Spania se fac eforturi mari pentru a oferi participanţilor cazare şi mâncare în mod gratuit. Tinerilor din ţări cu economii aflate în mare dificultate li se permite să participe gratuit la acest program. Aşa e cazul Ciudat Real, care va găzdui 260 de tineri din Haiti, parte a grupului de 2000 de tineri străini care participă la program în acest oraş din regiunea spaniolă La Mancha.

„Zilele în dieceze” a început ca program la Ziua Mondială a Tineretului de la Paris (1997). Biserica din Franţa a promovat aceste întâlniri ca mijloc de a revitaliza pastoraţia tineretului în diecezele franceze, de a determina Franţa să întâmpine pelerinii din alte ţări şi de a încuraja tineretul francez să participe la ZMT. Programul s-a dovedit un succes şi a fost inclus şi în ZMT care au urmat din Italia, Canada, Germania şi Australia. Puteţi afla mai multe informaţii la www.dedmadrid11.com.

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *