Scăpările de la ZMT Madrid, lecţii pentru Rio de Janeiro

A fost unul dintre cele mai remarcabile evenimente mondiale ale credinţei catolice din istoria recentă. Dar acum că pelerinii au început să ajungă acasă, unii vorbesc despre scăpările în organizare şi despre cum s-ar putea îmbunătăţi situaţia. “Fii mei au mers la ZMT într-un grup de 29 de persoane”, scrie o mamă din parohia Sf. Ioana d’Arc din Denver, Colorado. “Când au ajuns la veghea de rugăciune de sâmbătă seara au fost respinşi, în ciuda permiselor ZMT şi în ciuda faptului că erau în zona corectă. Li s-a spus că era plin, că pur şi simplu nu pot să intre. Vă daţi seama, copiii au fost foarte supăraţi.”

Acelaşi lucru li s-a întâmplat şi altora: înregistraţi, la locul potrivit, dar refuzaţi. Organizatorii spun că aproximativ 100.000 din cei 1,5 milioane de pelerini au fost afectaţi de astfel de probleme. Deşi pelerinajul presupune la urma urmelor şi ceva penitenţă, mulţi pelerini nu s-au aşteptat să nu aibă toalete la locurile de întâlnire, nici să nu aibă mijloace de transport spre şi dinspre Madrid. Unii, cu cartele preplătite pentru mâncare, au avut surpriza ca după ore de aşteptare să afle că nu mai este hrană. Yago de la Cierva, director cu comunicaţiile pentru ZMT 2011, a declarat că ceea ce s-a întâmplat la Cuatro Vientos se explică prin faptul că “pentru mulţi tineri, din multe ţări, un zid nu reprezintă o barieră ci o invitaţie la a sări şi a merge mai departe”. Astfel s-a ajuns ca mulţi tineri să îşi părăsească locurile lor pentru a le vâna pe altele, mai bine poziţionate.

O altă problemă a reprezentat-o prezenţa grupurilor şi cu pelerini neînregistraţi, astfel că s-au folosit cartelele de acces ale pelerinilor înregistraţi în mod repetat. “Nu vorbim despre câteva cazuri”, a spus de la Cierva. Drept urmare au fost mai multe persoane la locurile organizate pentru mai puţini. În cele din urmă autorităţile au fost nevoite să decidă închiderea accesului pentru a evita supraaglomerarea. “A fost o decizie tristă, dar în orice eveniment siguranţa oamenilor e pe primul loc”, a mai spus el. Se estimează că aproximativ 75% dintre pelerini au fost neînregistraţi. În timp ce 445.000 au venit cu actele de înscriere în regulă, de fapt aproape două milioane de tineri au fost în Madrid pentru acest eveniment. Companiile de telecomunicaţii au confirmat că erau peste 1,5 milioane de telefoane mobile active la Cuatro Vientos duminică dimineaţa. “Şi să punem lucrurile în context: mai puţin de 5% au rămas afară la veghe, dar toţi au putut să participe la Liturghia de a doua zi. Fiecare persoană rămasă afară e importantă pentru noi şi ne pare rău pentru cele importante, dar procentul celor dinăuntru a fost chiar mare, spun eu.”

Care sunt deci lecţiile de la Madrid pentru următoarea ZMT, ce se va desfăşura la Rio de Janeiro în 2013? Echipa de organizare din Rio, conştientă că are doar 23 de luni la dispoziţie pentru organizare, a călătorit la Madrid la începutul lunii august pentru a învăţa tot ce poate. Organizatorii de la Madrid vor realiza un raport detaliat al evenimentul, ce va fi prezentat atât celor din Rio cât şi Vaticanului. Ceea ce poate e surprinzător este că ZMT nu are un comitet organizatoric central, iar de la Cierva crede că aceasta trebuie să se schimbe. În viziunea sa, ZMT “trebuie să tindă spre profesionalism”. “Este păcat că o parte din experienţa acumulată în aceşti trei ani va fi pierdută, deoarece din multe puncte de vedere cei din Rio vor porni de la zero. Din păcate aşa s-a întâmplat şi în trecut cu Koln, cu Sydney, precum şi cu Madrid.” Soluţia propusă de el este o echipă experimentată care să consilieze comitetele locale. Aşa se întâmplă la Jocurile Olimpice. “Să nu uităm că, în termeni de participare, o ZMT poate să fie de trei sau patru ori mai mare decât Olimpicele.”

În ciuda dezamăgirilor provocate unora de organizarea ZMT la Madrid, majoritatea copleşitoare a pelerinilor au perceput experienţa ca pozitivă. “Da, per ansamblu a fost o experienţă bună, chiar dacă nu l-am văzut pe Sfântul Părinte”, a declarat pr. Joseph Cao, ce a condus grupul din parohia Sf. Ioana d’Arc. “A fost cu adevărat un pelerinaj, iar acesta presupune mereu şi suferinţă”, a spus el, după ce grupul său s-a pierdut la un moment dat în Madrid. “Dar am rămas cu beneficiile spirituale ale pelerinajului şi sunt sigur că copiii vor creşte în credinţa Bisericii Catolice!” Yago de la Cierva a concluzionat: “Ştim că am făcut greşeli, dar pelerinii şi voluntarii împreună au dat o impresionantă mărturie despre modul în care persoana şi mesajul lui Isus pot să fie secretul fericirii pentru mulţi tineri.”

Sursa: www.catholica.ro, aici.


Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *