Sfinţii patroni

Sfântul Ioan al Crucii (1542 – 1591)

Numele de botez: John de Yepes
Locul nașterii: Fontiveros, Spania
Data celebrării: 14 decembrie
Titlu în Biserică: Doctor în Teologie Mistică
Cunoscut pentru: reformarea ramurii masculine a Ordinului Carmeliților Desculți
Legături cu alți sfinți: fiu și părinte spiritual al Sfintei Tereza de Avila
Lucrările sale: Noaptea neagră, Flacăra vie a iubirii, Cântarea spirituală
Sfânt patron: al vieții contemplative, teologiei mistice și poeților spanioli
Imitarea sfântului: poți ajunge la uniunea cu Dumnezeu prin rugăciune, nu te mulțumi cu mediocritatea, caută sprijinul lui Dumnezeu în fața persecuțiilor și nu da înapoi, ia fiecare suferință ca o oportunitate de a crește în sfințenie, nu-ți fie teamă de sarcinile care ți-au fost încredințate, ai încredere în îndrumarea Sfintei Noastre Mame.
Știați că? Sfântul Ioan al Crucii a fost luat prizonier în 4 decembrie 1577, de către frații săi din același ordin unde încerca reformarea. A fost dus la o veche mănăstire în Toledo unde a păstrat tăcerea în fața acuzațiilor false, a fost privat de celebrarea Liturghiei, torturat și bătut de către frații săi. În noaptea de 16 august 1578, inspirat și îndrumat de Sfânta Noastră Mamă, a reușit să fugă din mănăstire și a găsit refugiu în mănăstirea Sfintei Tereza de Avila.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Sfântul Ignațiu de Loyola (1491 – 1556)

Numele de botez: Inigo. Și-a schimbat numele în Ignațiu, după Sf. Ignațiu de Antioch care avea o înclinație spre martiriu și dragoste pentru Sfântul Scaun.
Data și locul nașterii: 14 decembrie 1491; castelul de Loyola din Guipuzcoa, în ținutul Basque din nord-vestul Spaniei.
Data celebrării: 31 iulie
Fondator al: Societății lui Isus (Iezuiți)
Cunoscut pentru: înțelegerea profundă a vieții spirituale și discernământul spiritului, smerenia și inteligența sa, înființare de universități și zelul apostolic.
Lucrările sale: Exerciții Spirituale
Sfânt Patron al: Iezuiților, asceților și soldaților
Imitarea sfântului: muncește asiduu și fă totul cât mai bine, străduiește-te să fii smerit și fă totul înspre gloria lui Dumnezeu, caută formarea spirituală solidă, apară în mod curajos adevărul, rezistă tentațiilor lumești și îndeamnă-i pe ceilalți, prin cuvânt și exemplu să trăiască o adevărată viață creștină.
Știați că? Sfântul Ignațiu de Loyola a fost imobilizat la pat după ce a fost rănit în timpul unui asediu francez asupra orașului Pampeluna. În locul în care a fost îngrijit nu erau cărți despre cavalerime, pe care îi plăcea să le citească. Astfel, Ignațius citește o carte despre viețile sfinților și Viața lui Cristos, fapt care l-a dus la convertire.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Sfântul Francisc Xavier (1506 – 1552)

Data și locul nașterii: 7 aprilie 1506; castelul Xavier, Navarre, Spania
Data celebrării: 3 decembrie
Cauza morții: febră contactată în timpul unei activități misionare în China
Titlu în Biserică: apostol al Orientului Îndepărtat
Cunoscut pentru că: a fost un nume important în istoria misionarismului, botezând peste 50.000 de persoane de diferite etnii și vârste, de la copii la studenți universitari, de la leproși săraci la regi înstăriți.
A evanghelizat în: toată Asia, Africa, Indiile Estice, Portugalia, Italia.
Sfânt patron al: misiunilor străine, misionarilor, navigatorilor, misiunilor parohiale, Australiei, Chinei, Indiei, Japoniei și Noii Zeelande.
Imitarea sfântului: permite-i lui Dumnezeu să-ți folosească puterea de a predica Evanghelia și a servi umanitatea oricum va vrea El, nu lăsa ca studiile tale să aibă prioritate asupra vieții spirituale, lucrează neobosit pentru a construi Regatul lui Dumnezeu pe pământ, chiar și în circumstanțe dificile.
Știați că? Sfântul Francisc Xavier a studiat cu Sfântul Ignațiu de Loyola la Universitatea din Paris. Sfântul Francisc trăia o viață lumească și s-a convertit când Sfântul Ignațiu i-a spus aceste cuvinte din Evanghelie: „Căci ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă dacă-și pierde sufletul” (Marcu 8:26)

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Sfântul Isidor Muncitorul (1080 – 1172)

Locul nașterii: Madrid, Spania
Data celebrării: 15 mai
Ocupație: agricultor
Legături cu alți sfinți: căsătorit cu Sfânta Maria a Capului
Virtuţi: simplitate, smerenie, ascultare, onestitate, hărnicie, simpatie și generozitate față de săraci, viață de rugăciune, spirit de penitență.
Imitarea sfântului: mergi la Liturghie în fiecare zi dacă ai posibilitatea, roagă-te în timp ce muncești, nu pierde timpul, ai credință în lucrurile mărunte, întotdeauna împarte ceea ce ai cu cei în nevoie.
Știați că? Sfântul Isidor își începea fiecare zi cu Sf. Liturghie, dimineața devreme. S-a încredințat în totalitate ajutorului lui Dumnezeu și uneori reușea să facă munca a trei agricultori. Într-o zi, stăpânul său a văzut un alt plug, tras de boi albi, lângă plugul lui Isidor. A fugit înspre el, dar pe măsură ce se apropia imaginea dispărea. Când l-a întrebat pe Sfântul Isidor ce se întâmplase acesta a răspuns ca lucrează singur și nu cere nimănui ajutor, decât lui Dumnezeu. De atunci, Sfântul Isidor a devenit cunoscut prin faptul că îngerii îl ajutau chiar și atunci când ara câmpul.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Sfânta Maria a Capului

Locul nașterii: Uceda, Guadalajara, Spania; mai apoi a locuit în Torrelaguna, unde l-a întâlnit pe Sfântul Isidor
Legături cu alți sfinți: căsătorită cu Sfântul Isidor Muncitorul
Data celebrării: 9 septembrie și 15 mai (alături de soțul ei)
Ocupația: casnică. L-a ajutat în mod constant pe soțul ei în munca lui, precum săparea puțurilor; a ajutat comunitatea prin curățenia capelei locale, etc.
Cunoscută pentru: simplitate, austeritate, caritate, trăire în uniune cu soțul ei, spirit de dăruire, puritate, modestie, devotament față de Dumnezeu.
Imitarea sfintei: caută muncile umile, fă lucrurile mărunte cu mare dragoste, dezvoltă o dragoste pură și dezinteresată în relațiile tale.
Știați că? Numele Sfintei Maria este, de fapt, Toribia. Titlul ”a capului” i-a fost dat deoarece capul ei este o relicvă venerată de secole. Trupul și capul ei erau păstrate într-o mănăstire franciscană în Torrelaguna. În 1645 Sfânta Maria a fost mutată în biserica Sfântul Andrei din Madrid pentru a fi venerată alături de trupul soțului ei, Sfântul Isidor.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Sfântul Rafael Arnaiz (1911 – 1938)

Data și locul nașterii: 9 aprilie, 1911; Burgos, Spania
Data celebrării: 26 aprilie
Vârsta la care a murit: 27 ani
Data canonizării: 11 octombrie 2009, de către Papa Benedict al XVI-lea
Cunoscut pentru: smerenie, supunere voinței lui Dumnezeu, talent artistic și sensibilitate, bucurie, simț al umorului, dorința de a trăi pentru a-i iubi pe Isus, Maria, Sfânta Cruce și mănăstirea sa trapistă.
Imitarea sfântului: răspunde imediat chemării lui Dumnezeu, abandonează-te în mâinile Lui, acceptă suferința cu bucurie și găsește-ți fericirea în Dumnezeu.
Știați că? După ce a studiat în Madrid să devină arhitect, Rafael a simțit chemarea lui Dumnezeu de a se consacra vieții monastice și după ce a cerut permisiunea de a fi primit, a intrat în mănăstirea trapistă în 15 aprilie 1934. Dumnezeu l-a testat în mod misterios printr-o boală dureroasă – diabet acut – care l-a forțat să părăsească mănăstirea de 3 ori, dar de fiecare dată s-a întors, răspunzând cu generozitate și credință la ceea ce el numea chemarea lui Dumnezeu.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Sfântul Ioan de Avila (1500 – 1569)

Data și locul nașterii: 6 ianuarie 1500; Almodóvar del Campo, lângă Toledo, Spania
Data celebrării: 10 mai
Cunoscut pentru: celebrarea Sfintei Liturghii cu mare devoțiune, nemaipomenit dar al predicării, încurajarea împărtășaniei frecvente, eforturi pentru reformarea clerului, muncă apostolică și socială, consiliere spirituală înțeleaptă, caritate, prudență și discreție.
Legături cu alți sfinți: Sfânta Tereza de Avila, Sfântul Ioan al lui Dumnezeu, Sfântul Francisc Borgia, Venerabilul Louis de Granada au fost printre discipolii atrași de predicile lui și reputația lui de sfânt.
Lucrările sale: Audi Fili și Scrisori Spirituale
Imitarea sfântului: cultivă dragoste profundă pentru Isus prin Euharistie, fii un reformator al zilelor tale acolo unde este nevoie, ia în serios formarea ta spirituală, predică și trăiește adevărul chiar dacă ai putea fi persecutat pentru asta.
Știați că? În Salamanca Sfântul Ioan a devenit foarte apropiat de Societatea lui Isus. A îndrumat pe mulți dintre Iezuiți, a studiat alături de ei și a ajutat ordinul când trecea prin mari dificultăți în Salamanca. Văzând uniunea dintre Sfântul Ioan și Iezuiți, Sfântul Ignațiu a dorit să se alăture ordinului. Deși providența lui Dumnezeu și boala Sfântul Ioan a împiedicat acest lucru, el a continuat să-i ajute pe Iezuiți. Expansiunea Iezuiților în Spania este atribuită, în mare parte, Sfântului Ioan.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Sfânta Tereza de Avila (1515 – 1582)

Numele religios: Sfânta Tereza a lui Isus
Data și locul nașterii: 28 martie 1515; Avila, Spania
Data celebrării: 15 octombrie
Titlu în Biserică: Doctor în rugăciune (prima femeie proclamată ca doctor al Bisericii)
Cunoscută pentru: reforma sa în ordinul Carmelitelor, fondând 15 mănăstiri ale Carmelitelor Desculțe; a trăit o intensă viață mistică.
Lucrările sale: autobiografia sa, Castelul interior, Calea perfecțiunii
Imitarea sfintei: centrează-ți viața pe rugăciune, dăruiește-ți inima lui Dumnezeu, trăiește smerenia prin cunoașterea adevărului despre tine însuți, străduiește-te să fii virtuos în fiecare moment.
Știați că? Atunci când erau tineri, ei și fratelui său, Rodrigo, le plăcea să citească viețile sfinților. Erau fascinați de faptul că aceștia merg direct în rai după ce mor. Li se părea că ”au plătit un preț mic pentru a se bucura întru Domnul”. Astfel, au decis să meargă pe teritoriul maurilor (dușmanii de moarte ai creștinilor) pentru a deveni martiri.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Sfânta Rosa de Lima (1586 – 1617)

Data și locul nașterii: 20 aprilie 1586, Lima, Peru
Nume de botez: Isabel
Data celebrării: 23 august
Legături cu alți sfinți: Sfânta Rosa a avut o mare devoțiune pentru Sfânta Caterina de Siena
Cunoscută ca primul american canonizat
Sfântă patroană a: Americilor, oamenilor ridiculizați pentru pietatea lor și a celor care erau împotriva vanității
Imitarea sfintei: nu căuta calea măreției lumești, încearcă să trăiești fiecare zi cu credință în vocația ta, acceptă suferința cu bucurie, ca dar de la Dumnezeu.
Știați că? Sfânta Rosa de Lima nu a fost o călugăriță, și-a petrecut majoritatea vieții cu familia ei, muncind din greu pentru a o ajuta. A fost un copil într-atât de frumos încât a fost numită Rosa, nume cu care a și rămas. Cu cât creștea devenea tot mai frumoasă, dar a fost atât de devotată jurământului de castitate încât a folosit piper și leșie pentru a-și distruge tenul și, astfel a-și pierde frumusețea. Sfânta Rosa a fost o mistică și o vizionară, care a primit multe suferințe mentale și fizice, incluzând stigmate invizibile.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Ioan Paul al II-lea (1920 – 2005)

Nume de botez: Karol Jósef Wojtyla
Data şi locul naşterii: 18 mai 1920, Wadowice, Polonia
Beatificare: 1 mai 2011, de către Papa Benedict al XVI – lea

Cunoscut pentru: încredere în adevăr; o imensă sensibilitate pentru toţi oamenii, mai ales cei asupriţi, cei în suferinţă, bolnavi, slabi, tineri şi copii; devoţiunea Fecioarei Maria; propovăduirea milei lui Dumnezeu, solidarităţii între oameni, evanghelizării creştine, chemării tuturor oamenilor la sfinţenie; încredere în puterea celor tineri de a construi societatea şi a trăi o viaţă sfântă. Ioan Paul al II – lea a fost un om profund umil şi curajos, plin de viaţă şi iubire pentru Dumnezeu. Avea un dezvoltat simţ al umorului, a trăit o viaţă de adâncă rugăciune şi lungă suferinţă. Fondatorul Zilelor Mondiale ale Tineretului şi ale Întâlnirilor Mondiale ale Familiei.

Imitarea sfântului: Cultivă dragostea pentru Euharistie şi Sfânta Fecioară prin adorarea Sfântului Sacrament şi rostirea rugăciunii Rozarului. Fii curajos să susţii valorile creştine în mediul în care trăieşti şi să-i aperi pe cei slabi. Fii neînfricat în proclamarea numelui lui Isus şi a mesajului Acestuia pentru salvarea umanităţii. Răspunde chemării adresate tinerilor de a fi lumina lumii şi calea spre construirea unei civilizaţii a iubirii şi a vieţii.

Ştiaţi că? Polonia a fost sub regim nazist în timpul tinereţii lui. Când şi-a descoperit vocaţia de a deveni preot, tânărul Karol Wojtyla şi-a început studiile la un seminar secret din Cracovia, Polonia, condus de către Arhiepiscopul Cardinal Adam Stefan Sapieha. A fost de asemenea unul dintre fondatorii în clandestinitate a „Teatrului Rapsodic”, al cărui scop era să promoveze valorile creştine şi mesajul Evangheliei prin intermediul artelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *