Pasiune pentru om: moştenirea lui Toribio de Mogrovejo

Ziua Mondială a Tineretului este o ocazie pentru a reflecta şi a împărtăşi credinţa cu ceilalţi, dar este şi o oportunitate de a cunoaşte, la un nivel mai profund, vieţile altor persoane, uneori necunoscuţi, a căror muncă a lăsat o urmă în istorie.

Acesta este cazul lui Toribio de Mogrovejo (1538 – 1606), un om al sfârşitului de secol XVI care şi-a trăit viaţa dedicându-se aproapelui, şi care prin intermediul muncii şi dedicării sale, dar şi a apropierii de oameni a reuşit evanghelizarea în America Latină, care rămâne chiar şi astăzi latentă în credinţa copleşitoare a locuitorilor săi.

Străbătând mii de kilometri pe jos, cu măgarul sau canoe, acest avocat spaniol numit Arhiepiscop de Lima a călătorit în fiecare colţ al statului Peru arătându-le nativilor care trăiau atunci în Lumea Nouă bunătate, generozitate şi valori creştine. Printre multele sale contribuţii se găsesc variantele printate ale catehismului în castiliană, quechua (regiunea andină a Americii de Sud) şi aymara (limba vorbită în Bolivia şi Peru), construcţia de spitale, şcoli, mănăstiri, biserici şi drumuri şi confirmarea Sfintei Rosa de Lima.

Figura sfântului, canonizat în 1726 de către Papa Benedict al XVI – lea poate fi admirată graţie unei expoziţii audiovizuale organizată în timpul activităţilor culturale promovate cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. Aceasta va fi deschisă publicului din 15 până în 22 august, între orele 10 – 20, în veche fabrică El Águila din Madrid (str. Ramirez de Prado, nr. 3).

Camera unde va fi proiectat filmul va fi divizată în patru părţi, număr ce coincide cu etapele în care pasionanta sa poveste va fi relatată. Pentru a realiza asta, vor fi folosite atât imagini cât şi ghiduri, care vor interveni în relatare şi dialoguri care vor explica detaliile vieţii şi lucrării Sf. Toribio de Mogrovejo, numit Patron Episcopal în 1982 de către Fericitul Ioan Paul al II – lea.

Enrique Llano, custode al expoziţiei, defineşte cultura ca „un efort care îl ajută pe om să descopere semnificaţia realităţii” şi afirmă că asta se referă la adevăr şi frumuseţe.

Cât despre iniţiativele culturale propuse cu privire la această mare sărbătoare, Llano are o clară şi „sănătoasă cerere privind iniţiativele culturale propuse de către ZMT: „a face să vibreze inimile participanţilor în asemenea măsură încât ei să îl perceapă pe Dumnezeu care e prezent în viaţa lor şi să îi fascineze cu adevărul şi frumuseţea Lui.”

„De ce Toribio de Mogrevejo?”, ai putea întreba. El are răspunsul: „Pasiune pentru Om” prezintă o viaţă care a răspuns unei chemări tulburătoare. Este un răspuns care ne descoperă faptul că gestul de libertate al unui om are o repercusiune socială şi ne încurajează să credem în măreţia vieţii. Nu e frumos?

STRUCTURA EXPOZIŢIEI:

  1. Introducere. Această parte a expoziţiei îl situează pe spectator la mijlocul secolului al XVI – lea şi îl prezintă pe sfânt la cei 40 de ani ai săi, când era încă un laic care lucra ca avocat.
  1. O chemare şi un răspuns. A doua fază se afundă în interiorul poveştii şi relatează cum, la moartea Arhiepiscopului de Lima din acea vreme, Regele Phillip al II – lea îi propune Papei Gregoriu al XIII – lea să îl numească pe Toribio succesorul în capitala peruviană, având încredere în calităţile sale. Zbuciumul interior generat de această imensă provocare este partea centrală a acestei faze.
  1. O aventură fără capăt. A treia parte relatează o călătorie pe care Sf. Toribio de Mogrovejo a făcut după ce a acceptat misiunea care i-a fost încredinţată în Peru. A fost o călătorie care a durat mai mult de 4 luni şi în care a descoperit realitatea Noii Lumi. În timpul acestor 4 luni el a învăţat limba, obiceriurile nativilor şi limbajul semnelor şi a aplicat în această lume nouă, America, reformele pe care Biserica le implementa în Europa. Spiritul său reînnoit şi numeroasele călătorii – 15 din cei 25 de ani ca Episcop de Lima i-a petrecut călătorind – sunt prezentate într-o formă aparte, cu itinerarii, schiţe şi tot felul de imagini.
  1. La muncă! În această a patra şi ultimă parte a prezentării audiovizuale, poţi aprecia imensa muncă fizică a acestui om care nu s-a limitat la evanghelizarea tuturor oraşelor din Peru, dar a luptat pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor până în ultima zi a vieţii sale. Astăzi, povestea lui este vie în inimile altor „toribios” şi semne ale prezenţei lui continuă să fie în multe părţi ale lumii.

Ce: Expoziţie Audiovizuală: „Pasiune pentru Om.” Moştenirea lui Toribio de Mogrovejo

Unde: Veche Fabrică El Águila (str. Ramirez de Prado, nr. 3)

Când: 15 – 22 august, între orele 10 – 20

Cât: o oră.

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *