Papa încurajează tinerii „să trăiască viaţa care merită trăită”

Cardinalul Ruoco i-a urat bunvenit Papei, mulţumindu-i pentru prezenţa sa în oraş şi la ZMT

„Domnul ne-a oferit şansa de a trăi aceste zile experienţa Zilei Mondiale  a Tineretului. Cu prezenţa voastră şi participarea la celebrări, numele lui Cristos va răsuna în toate colţurile oraşului”. Cu aceste călduroase cuvinte, Benedict XVI s-a adresat miilor de tineri care au fost prezenţi în Plaza de Cibeles pentru a-l primi.

Sfântul Părinte, i-a salutat pe toţi cei prezenţi, dar şi pe cei care nu au putut veni. A vorbit despre valoarea prieteniei cu Isus şi i-a invitat pe toţi să profite de aceste zile pentru „a-l cunoaşte mai bine pe Isus”.

Benedict XVI s-a referit în numeroase ocazii la lectura Evangheliei ca drum spre prietenia cu Cristos: „Ascultaţi cuvintele Domnului pentru a prinde rădăcini în voi înşivă, care să vă alimenteze existenţa”

Pe de altă parte, Papa a mai accentuat că prin intermediul lui Dumnezeu putem „trăi viaţa autentică, cea care mereu merită trăită, în orice circumstanţă şi pe care nici moartea nu o poate distruge”

Prin cuvintele sale, a sfătuit tinerii să asculte ceea ce, realmente poate îmbogăţi şi construi o viaţă solidă şi să profite de aceste zile pentru a-L cunoaşte mai bine pe Cristos. „Sunt cuvinte care servesc doar pentru a întreţine, care trec ca vântul; altele, instruiesc mintea în anumite aspecte; cuvintele lui Isus, în schimb, ajung până la inimă, se înrădăcinează şi ne hrănesc toată viaţa. Fără acestea, am rămâne goi, efemeri”, a explicat.

„Construind pe stâncă, nu doar viaţa voastră va fi solidă şi stabilă, dar veţi reuşi să proiectaţi lumina lui Cristos şi asupra celor din jurul vostru”, a spus Benedict XVI. „Construiţi-vă vieţile pe stânca solidă care este Cristos. Această înţelepciune şi prudenţă vă va ghida paşii, iar bucuria voastră îi va atinge şi pe ceilalţi, care se vor întreba care este secretul vieţii voastre.”

Sfântul Părinte a plecat din Piaţa Independenţei,  unde se află Puerta de Alcala, unde era aşteptat de primarul Madridului, Alberto Ruiz Gallardon, pentru a-i da cheile oraşului. Mai apoi, s-a îndreptat spre Puerta de Alcala, alături de 5 tineri, reprezentând cele 5 continente, a traversat cu ei această poartă, simbolul intrării în oraş. Alţi 50 de tineri din întreaga lume au intrat pe sub celelalte 4 arcade ale monumentului.

Doi tineri îl aşteptau de cealaltă parte a Porţii Alcala, invitându-l să planteze un măslin în amintirea vizitei lui. Mai apoi, şase cai andalizieni, aparţinând familiei Domeq, l-au încântat pe Pontif cu un spectacol de dresaj ecvestru. Doi dintre tinerii călăreţi i-au dăruit o sculptură a sfintei patroane a Madridului, Sf. Fecioară de Almudena.

S-a îndreptat, mai apoi, spre Cibeles în aplauzele tuturor celor prezenţi şi pe melodiile grupului de menestreli a universităţii Loyola din Granada, care a compus un cântec cu ocazia sosirii Papei la Madrid. În Cibeles, cardinalul Madridului, Antonio Maria Rouco Varela, i-a urat bunvenit Sfântului Părinte şi i-a mulţumit pentru vizita sa în Madrid, cu aceste cuvinte: „Vă mulţumi din adâncul sufletelor noastre! Madrid şi Spania, Biserica şi societatea, vă primesc cu uşile caselor şi inimilorlor lor larg deschise!”

Cinci tineri îmbrăcaţi în costume populare, reprezentând cele cinci continente, au urcat pe scenă pentru a-i ura bunvenit Papei. Fiecare dintre ei au acordat primirea tradiţională a ţărilor lor de origine. Apoi a fost celebrată Sfânta Liturghie, iar Papa a ţinut o predică referitoare la Evanghelia citită, în contextul ZMT.

După încheierea evenimentului, Sfântul Părinte a părăsit scena în aplauzele şi lacrimile celor prezenţi şi s-a întors la Nunţiatura Apostolică pentru a se odihni înaintea evenimentelor care au urmat a doua zi.

În ziua de vineri, Papa s-a întâlnit cu familia regală la reşedinţa regală oficială. Iar apoi a mers la Mănăstirea San Lorenzo El Escorial, aflată la 40 de km distanţă de Madrid, unde s-a întâlnit cu călugăriţe şi tineri profesori universitari. A luat prânzul împreună cu 10 tineri reprezentanţi ai celor cinci continente şi 2 tineri din Spania ca reprezentanţi ai ţării gazdă. După masa, a celebrat Calea Crucii unde 12 oraşe spaniole au participat prin faimoasele sculpturi din Săptămâna Mare, ca încheiere a celei de-a patra zi a ZMT Madrid.

Mai multe fotografii, aici:

http://www.flickr.com/photos/madrid011/sets/72157627332212401/

http://www.flickr.com/photos/madrid011/sets/72157627438120436/

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *