Dieceza de Iaşi

Mai sunt câteva luni până când la Madrid se va da startul întâlnirii mondiale a tineretului. Va fi a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului ce va reuni, potrivit previziunilor organizatorilor, în jur de două milioane de tineri. Între aceştia vor fi şi tinerii Diecezei de Iaşi, care sunt aşteptaţi să se înscrie cât mai repede.

I. Informaţii generale despre ZMT 2011

1. Tema

Tema celei de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului este Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă(cf. Col 2,7). Conform tradiţiei, papa Benedict al XVI-lea a aprofundat tematica ZMT printr-un mesaj către tineri, mesaj care prin intermediul Consiliului Pontifical pentru Laici a fost trimis spre conferinţele episcopale, mişcărilor, asociaţiilor şi comunităţilor de tineri internaţionale. Textul acestui mesaj poate fi găsit aici.

2. Desfăşurarea celebrărilor

A XXVI-a Zi Mondială a Tineretului se va deschide în mod oficial în după-amiaza zilei de marţi, 16 august 2010, cu Liturghia de deschidere, care va fi prezidată de cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, arhiepiscop de Madrid, în Piaţa Cibeles, un faimos ansamblu monumental din centrul oraşului Madrid.

În zilele de 17, 18 şi 19 august vor avea loc trei zile de pregătire pentru veghea de rugăciune şi Liturghia cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea. În cursul dimineţilor vor avea loc tradiţionalele cateheze, care vor fi susţinute de episcopii din întreaga lume, în diverse limbi şi în diverse bisericii, colegii sau săli de sport din Madrid. În timpul celor trei zile o atenţie deosebită va fi îndreptată spre sacramentul Spovezii. Tinerii vor avea astfel ocazia să experimenteze iertarea lui Dumnezeu în toate bisericile din Madrid, dar mai ales în Parcul Iertării unde va avea loc şi adoraţie euharistică.

După-amiezile zilelor de 16, 17, 18 august vor fi dedicate activităţilor din cadrul Festivalului Tinerilor care se va desfăşura în diferite puncte din Madrid.

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea va fi primit în după-amiaza zilei de joi, 18 august 2010, printr-o ceremonie solemnă de primire în acelaşi loc în care se va desfăşura Liturghia de deschidere – Piaţa Cibeles.

Seara zilei de vineri, 19 august, va fi dedicată celebrării unei mari Căi a Crucii pe străzile centrale ale oraşului Madrid.

Punctul culminat al Zilei Mondiale ale Tineretului vor fi veghea de rugăciune şi celebrarea euharistică finală care vor fi prezidate de Sfântul Părinte. Acestea se vor desfăşura sâmbătă seara, 20 august, şi în dimineaţa zilei de 21 august în spaţiul special amenajat pentru aceste celebrări în apropierea aeroportului Cuatro Vientos, în partea de sud-vest a oraşului, la 8 km de centrul oraşului Madrid.

3. Festivalul Tinerilor

Festivalul Tinerilor se va desfăşura în diferite zone ale oraşului Madrid în timpul după-amiezii şi serilor din datele de 16-18 şi va conţine diferite manifestări prin intermediul cărora se vor pune în comun experienţe artistice, religioase, şi spirituale ale vieţii de credinţă a tinerilor din întreaga lume.

II. Organizarea practică

1. Modalitatea de înscriere

Toţi cei care doresc să participe la Cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului trebuie să se înscrie. Este necesară înscrierea tuturor participanţilor la ZMT, pentru că doar persoanele care sunt înscrise vor primi un ecuson pe baza căruia vor putea participa la celebrări.

Toate înscrierile sunt centralizate prin intermediul sitului oficial al ZMT. Înscrierea participanţilor din Dieceza de Iaşi va fi făcută de către Oficiul pentru Pastoraţia Tinerilor, Copiilor şi Asociaţiilor.

Cei care doresc să participe la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid trebuie să se pre-înscrie completând formularul care se găseşte aici.

2. Vârsta participanţilor

Activităţile din cadrul Zilei Mondiale a Tinerilor sunt gândite şi organizate pentru tineri. Astfel participanţi trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 16 şi 35 de ani.

Tinerii minori trebuie să fie însoţiţi de adulţi care să aibă în posesia lor un document care să ateste acordul părinţilor sau al tutorului legal.

3. Costurile pentru participarea la ZMT Madrid

Preţul informativ este de 350 euro ce include taxa de participare (122 euro), transportul până la Madrid, cazarea pe drum (fără mâncare). Taxa de participare asigură cazarea, masa, transportul public în oraşul Madrid, asigurarea în caz de accident şi materiale pentru participanţi (denumite sacul pelerinului) pentru perioada 16-21 august 2011.

Vom face eforturi pentru ca, prin donaţii şi susţineri, preţul final să scadă cât mai mult posibil.

După pre-înscrierea on-line confirmarea locului se va face achitând suma de 150 euro până la data de15 martie 2011.

4. Cazarea la Madrid

Tinerii din grupurile care vor alege cazarea simplă vor trebui să aibă la ei sac de dormit şi izopren. Cazarea acestora va fi în familii, săli parohiale, şcoli, campusuri universitare, săli de sport. Toate aceste structuri vor fi dotate cu apă, duşuri, toalete.

În noaptea 20/21 august toţi participanţii vor dormi în sac de dormit, sub cerul liber, în zona special amenajată „Cuatro Vientos”, locul unde se va desfăşura veghea şi sfânta Liturghie cu papa Benedict al XVI-lea.

5. Voluntariat

Voluntarii vor avea un rol esenţial pentru reuşita ZMT 2011. Cei care doresc să se implice ca şi voluntari trebuie să fie majori şi să se înscrie pe pagina oficială a ZMT 2011.

III. Informaţii suplimentare

Participarea tinerilor din Dieceza de Iaşi la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid este organizată de Oficiul pentru Pastoraţia Tinerilor, Copiilor şi Asociaţiilor. Informaţii se pot obţine de la: pr. Felix Roca (tel. 0741/501481; 0769/288978; e-mail: pr.felixroca@gmail.com).

Pr. Felix Roca

4 răspunsuri la Dieceza de Iaşi

 1. Ungureanu Iulia-Andreea spune:

  doresc sa particip la ZMT vorbim mai multe pe email

 2. Ungureanu Iulia-Andreea spune:

  as dori sa aflu cate locuri mai sunt si cat e pretul

  • Pr. Felix Roca spune:

   Draga Iulia-Andreea,

   Dacă dorești să participi la ZMT Madrid 2011 îți dorești un lucru minunat!!! Felicitări!

   Doresc să îţi spun că mai sunt locuri, dar ar fi bine să te grăbeşti! Detalii despre costuri găseşti la punctul 3 din articolul de mai sus!

 3. cristy spune:

  ma intereseaza cand se da startul inscrierii la zmt rio!! astept un raspuns Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *