Zilele Mondiale ale Tineretului au fost pentru mine zile pline de har, de iubire şi prietenie

Zilele Mondiale ale Tineretului au fost pentru mine zile pline de har, de iubire şi prietenie. Am avut ocazia să particip la două ZMT, din Roma anul 2000 ca pelerin şi Köln 2005 ca voluntar.

În anul 2000 eram în primul an de facultate când am aflat de ZMT şi de faptul că se va celebra la Roma, atunci am hotărât să particip şi eu. A fost o experinţă de neuitat, a trecut de atunci 11 ani şi totuşi imi aduc aminte foarte bine de modul în care ne-au primit parohia din localitatea  Lurago D`Erba, dieceza de Milano pentru celebrarea zilelor în dieceze. Zilele petrcute alături de tinerii din aceea parohie sunt de neuitat: Sfânta Liturghie celebrată împreună, rugăciuni, cântece şi multe jocuri au rămas întipărite în inima şi mintea mea.

După aceea am pornit spre Roma unde am celebrat Giornata Mondiale della Gioventù(ZMT), zile frumoase cu multe activităţi dar şi multă distracţie. Am vizitat Roma cu cele 4 Bazilici papale, Coloseumul, forul Roman şi toate celelalte obiective turistice. În data de 21 August am celebrat momentul cel mai important al ZMT: întalnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea, pe campul Tor Vergata, unde am participat la seara de rugaciune cu Sfântul Părinte şi la Sfânta Liturghie finală a ZMT.

După ZMT de la Roma din anul 2000, am avut din nou ocazia de a particpa la ZMT în Köln 2005. Acum nu din postura de pelerin ci din cea de voluntar pe termen scurt – o lună jumătate – am stat şi locuit în Köln pentru a ajuta la desfaşurarea ZMT. Prietena mea atunci, acum soţia mea, a participat la ZMT Köln ca şi voluntar pe termen lung (6 luni) şi datorită ei am avut şi eu ocazia sa plec la Köln ca voluntar.

Este cu totul o altă experienţă cea de voluntar decat cea de pelerin, acum am avut ocazia de a vedea cum se organizează ZMT. Am lucrat în cadrul departamentului Call Center unde trebuia să ajutăm pelerini care se înscriau şi participau la ZMT. La Köln am locuit într-un hostel pentru tineri, împreună cu toţi colegii mei din Call Center, eram aproximativ 50 de tineri din toate tările lumii. Am locuit în camera cu 4 mexicani şi un francez, a fost o experinţă extaraordinară.

Aveam program de lucru normal de 8 ore, în care la început învăţam despre ce înseamnăorganizarea ZMT, iar mai tarziu toată ziua la telefon pentru a-i ajuta pe pelerini. Eu am lucrat pe limba engleză şi italiană. Nu am avut timp pentru a participa la evenimentele importante a unei ZMT: la întalnirea cu papa, la cateheze etc. deoarece în timpul celebrarii ZMT a trebuit să lucrăm non stop, tot timpul trebuia să fie cineva în birou pentru a raspunde problemelor pelerinilor. Dar cum am spus a fost o experinţă extraordinară, am avut ocazia să îmi fac prieteni în întreaga lume cu care şi astăzi la 6 ani de atunci păstrez legătura.

Atât la Roma cât şi la Köln au fost zile pline de har, momente de întâlnire cu Cristos în celebrarea sacramentelor. Aş vrea să închei cu cuvintele unui cantec pe care l-am învăţat la Roma si pe care l-am auzit si la Köln: „Jesus Christ you are my life alleluia” cântec pe care Papa Ioan Paul al II-lea, şi Papa Benedict al XVI-lea  l-au cântat alături de noi, cei 2 milioane de tineri aflaţi la Roma şi 1 milion de tineri la Koln între care am avut ocazia binecuvântată de a face parte.

Acum aştept cu nerăbdare ZMT de la Madrid, acum într-o nouă postură cea de preot însoţitor al tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla, şi vă aştept şi pe voi tineri „în Cristos să umblăm toţi în credinţă tari”

Ne vedem la Madrid!

 

Pr. Sebastian Peşteşan

Pelerin Roma 2000

Voluntar Köln 2005

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *