Mulţumesc lui Dumnezeu pentru frumoasa experienţă

Când a început totul pentru un „voluntar pe termen lung”?

Era în primăvara anului 2001, când părintele Marius Furtună m-a întrebat: „Adina, ai vrea să pleci la Köln ca voluntar la Ziua Mondială a Tineretului? Se punea problema să plec pe un an sau pe şase luni. Şi cum n-am vrut să pierd un an de facultate, am ales varianta scurtă. Lunile au trecut mai repede decât am crezut până când, în ziua de 28 a lunii februarie a anului 2005 am ajuns la Köln.

Primele săptămâni la Köln

Problemele cu care m-am confruntat în primele săptămâni au fost limba (nemţii vorbeau aşa repede încât înţelegeam un cuvânt din trei) şi circulaţia prin oraş (era să ma rătăcesc de câteva ori).

Cât timp s-a lucrat pentru Ziua Mondială a Tineretului care a durat două săptămâni?  Aşa zisul „ Weltjugendtagabüro” (Biroul Zilei Mondiale a Tineretului.)

Acest birou a fost organizat pe mai multe departamente. Voi enumera doar câteva: Departamentul pentru Voluntariat, Finanţe, Liturghie, Securitate şi Protocol, Call Center, Asistentă Tehnică, Departamentul pentru Cazarea Pelerinilor şi multe altele. În aceste departamente au lucrat salariaţi, practicanţi şi voluntari.

Munca în acest birou a început în anul 2002 imediat după întâlnirea precedentă din Toronto 2002. Primi 50 de voluntari şi-au început activitatea în acest birou în data de 1 august 2004, urmând ca ceilalţi, în număr de 100, să ajungă în lunile octombrie, noiembrie 2004, ianuarie repectiv martie 2005.

Cu ce m-am ocupat pe parcursul a celor şase luni petrecute în acest birou?

Am făcut parte din grupa celor care şi-au început activitatea în 1 martie 2005. Am lucrat în departamentul liturgic unde m-am ocupat de organizarea Liturghiei de Deschidere a ZMT din Bonn, 16 august 2005, precum şi de multe alte activităţii auxiliare cum ar fi ţinerea evidenţei preoţilor confesori în perioada 20-21 august pe Marienfeld şi a persoanelor înregistrate pentru distribuirea Sfintei Euharistii la Liturghia de deschidere cât şi la cea finală, organizarea Procesiunii Euharistice de la Noaptea de Veghe, organizarea procesiunii darurilor de la litrurghiile de deschidere în cele trei oraşe (Köln, Bonn şi Dusseldorf), cât şi coordonarea voluntarilor pe termen scurt la aceste activităţii.

Ce este aşa zisul „FSJ” (An social de voluntariat)?

Anul Social de Voluntariat este o organizaţie în cadrul Bisericii Catolice care oferă programe de voluntariat în azile de bătrăni, cămine de orfani, spitale, în familii etc.

Serviciul Social de Voluntariat colaborând cu biroul Zilei Mondiale a Tineretului, a oferit acest program tuturor voluntarilor pe tremen lung. Astfel au fost organizate câteva săptămâni de seminar, numărul acestora depinzând de durata perioadei de voluntariat.

Seminariile au fost pe diferite teme menite să ne ajute să ne cunoaştem între noi. Tema atinsă în ultimul seminar a fost drumul parcurs, experienţele noastre ca voluntar la ZMT, viitorul, dorinţele şi ţelurile noastre – reântoarcerea fiecăruia dintre noi acasă.

Concluzii

Suntem tentați să spunem „a fost frumos, dar a trecut neluând în seamă amprenta pe care ZMT a lăsat-o asupra noastră”

Experinţa cea mai interesantă pentru mine a fost cunoaşterea a peste 200 de oameni din toate părţiile lumii (De la Canada la Noua Zeelandă şi de la Honduras pânp la Thailanda) cu care am avut ocazia să lucrez împreună. Cu toate că proveneam din ţări şi culturi diferite, am reuşit să colaborăm foarte bine.

Acum privind urmă, mulţumesc lui Dumnezeu pentru frumoasa experienţă la care am avut ocazia să iau parte şi vă îndemn să nu rataţi ocazia să fiţi voluntari sau pelerini la ZMT.

Ne vedem la Madrid!

Adina Peşteşan, voluntar ZMT Köln 2005

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *