Mini interviu despre ZMT

Părintele Viorel Codrea, asistent spiritual Astru Eparhial Lugoj, ne-a împărtășit câte ceva din experiența lui cu tinerii și cu ZMT. Mulțumim!

1.     Cum v-ați pregătit cei din Episcopia de Lugoj pentru ZMT?

–          Deoarece nu de multă vreme mi-a fost încredințată această responsabilitate, am încercat o abordare mai personală a pregătirii pentru ZMT, decât una colectivă să-i zicem.

–          Pe de altă parte, din același motiv enunțat mai devreme, nu am reușit să ne organizăm singuri la nivel de episcopie, dar am dorit să ne atașăm de un alt grup. Astfel că vom participa împreună cu tinerii de la Cluj la ZMT, integrându-ne în grupul lor, de fapt alipindu-ne de ei. Un fel de … unitate în diversitate! Glumesc…

–          După alipirea de grupul de la Cluj, cu aprobările de rigoare, am îndemnat tinerii din Episcopia noastră de Lugoj să participe la toate pregătirile făcute de Episcopia de Cluj. Sunt sigur că despre acestea se va vorbi de către reprezentanții Episcopiei de Cluj, care, 2 dintre ei, spre mândria noastră sunt din parohia noastră de la Cugir.

 2.      Care este importanța ZMT?

–          Dacă ați mai fost și la alte Întâlniri…?

Eu am mai fost și la alte Întâlniri: Toronto (în 2002) și Köln (în 2005).

–          Evocarea unei întâmplări din participările anterioare… Împărtășiți-ne un moment special, o trăire spirituală anume…

Vedeți, actualmente ZMT – ul are 2 părți: prima săptămâna este în comunitățile din întreaga țara gazdă, iar apoi, ultima săptămână se reunesc toți în orașul simbol al ZMT – ului, anul acesta este Madridul. Țin minte că în 2005 m-a marcat căldura nemților din Sudul Bavariei, unde noi eram cazați…

M-a marcat, spre exemplu, citarea de către un preot german get-beget, care oficiase la un moment dat liturghia de încheiere a primei părți a ZMT – ului din 2005, a unui autor francez Antoine de Saint-Exupéry. M-a marcat și citarea în sine, dar și textul citat.

  • Citarea in sine deoarece este cunoscută în istorie animozitatea existentă între cele două popoare (Nu eram departe de Alsacia și Lorena); în plus Saint-Exupéry luptase împotriva Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial, murise ca erou francez; cu toate astea, creștinul trăitor poate trece peste toate acestea și să iubească pur și simplu.
  • Textul citat, pentru că citase din Micul Prinț (tradusă între timp în peste 200 de limbi!)… în contextul dat, fără a intra în detalii, pot spune că citarea ne-a mers la inima! Vă aduceți aminte cu siguranță de deviza (care de fapt era taina vulpii) „Numai cu inima poți vedea bine, lucrurile esențiale rămân ascunse ochilor“… Ei bine, părintele respectiv a mers mai profund, citând locul în care vulpea îi spune Micului Prinț „Devii răspunzător de-a pururi pentru ceea ce ai îmblânzit“…, parafrazând: suntem răspunzători de cei pe care i-am cunoscut cu ocazia ZMT… (Continuând ideea, suntem răspunzători unii de alții) Trebuie să cultivăm o relație creștină aducătoare de mântuire… Știți lucrul acesta mi-a rămas în minte!

–          Modul în care v-a transformat viața spirituală…

M-au impresionat mai multe lucruri:

  • catehezele episcopilor: este sarcina lor primară, esențială.  Deși au multe responsabilități în tara, își fac timp pentru a putea vorbi tinerilor la ZMT. Pentru mine asta spune ceva. La ZMT am văzut importanța pe care episcopii o dau tinerilor prin catehezele lor.
  • acolo am luat contact cu modul în care tinerii creștini din diverse comunități se implică și lucrează în parohiile lor. Noi trebuie să ne folosim de, să-i zicem, expertiza și experiența lor, nu? Importanța ZMT rezidă și din bucuria tinerilor de a fi creștini, bucurie trăită și manifestată comunitar.

–          Ce efecte a avut asupra vieții spirituale o astfel de Întâlnire…

Ca efecte ale ZMT as putea mentiona:

  • constientizarea importanței și necesității catehezei tinerilor, aș merge chiar și mai încolo, începând de la o vârstă chiar mai fragedă
  • sistematizarea pastorației copiilor și tinerilor, nu doar o muncă aleatorie, haotică sau conjunturală…
  • pentru comunitate, efectele sunt mai ales implicarea mai activă in activitatea parohiei a tinerilor care au participat la ZMT

 3.      Cum este trăită apoi ZMT in parohie?

–          Campusul de la Cugir își are unul dintre izvoare în participarea la ZMT anterioare. Este un efect, aș putea spune direct, al participării la ZMT din 2002 de la Toronto și din 2005 de la Köln. Participarea la ZMT, alături de alte cauze, mi-a întărit convingerea că tinerii au nevoie de un țel și un suport in viață; ei sunt receptivi la mesajul creștin, care pus într-o astfel de formă poate deveni foarte actual și foarte atractiv pentru ei; mi-am întărit convingerea că trebuie să li se acorde atenție din partea Bisericii și la nivel parohial tuturor tinerilor.

Tinerii, așa cum reliefa episcopul Ioan Suciu – de pie memorie – , trebuie să fie motivați spre eroism, evident creștin.

–          Aș îndrăzni să spun că efectele participării la ZMT sunt intr-o continuă derulare și dezvoltare, în expansiune! Constant, în activitatea mea ca paroh, în munca cu tinerii, mă raportez la acele trăiri de la ZMT!

–          Există și o latură să-i zicem mai… sensibilă! Trăirea participării la ZMT nu o poți exprima decât imperfect în cuvinte… Uneori mă confrunt cu lipsa de entuziasm a multor persoane… Uneori nu pot fundamenta rațional entuziasmul meu în munca cu tinerii! Însă, tuturor le-aș recomanda să participe măcar odată la ZMT!

Pr. Viorel Codrea, asistent spiritual Astru Eparhial Lugoj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *