Mai puțin de 100 de zile până la un ZMT ”de neuitat”

Tinerii vor avea parte de o primire călduroasă în Madrid și vor petrece zile de neuitat

În mai puțin de 100 de zile Ziua Mondială a Tineretului va începe. În perioada 16-21 august, orașul spaniol va deveni capitala tineretului.

Încă din iulie 2008, când Benedict XVI a anunțat la încheierea Zilei Mondiale a Tineretului din Sydney că Madrid va găzdui următoarea ediție ZMT, pregătirile au început și acum se intră pe ultima sută de metri.

Până acum, s-au înregistrat mai mult de 340.000 persoane din 170 de țări.

Anul 2011 a adus un suflu nou organizării : ”În ianuarie, am încheiat stagiul de pregătire și am trecut la faza de implementare a planurilor făcute în acord cu Sfântul Scaun și cele 3 administrații publice implicate. Pentru a acorda timpul și efortul necesar tuturor pregătirilor, am împărțit cele 7 departamente în 16 zone de lucru și multe persoane ni s-au alăturat, cele mai multe ca voluntare în timp complet sau parțial”, a spus Yago de la Cierva, director executiv al Zilei Mondiale a Tineretului.

Scopul principal este ca ”tinerii să aibă parte de o primire călduroasă în Madrid și să petreacă câteva zile de neuitat aici”, a asigurat De la Cierva.

Țările gazde ale fiecărui ZMT lasă propria ”amprentă” asupra evenimentului. Ca și în cazul edițiilor anterioare a Zilei Mondiale a Tineretului, ”stilul celebrării este de obicei determinat de oaspeți. Așadar, stilul ZMT 2011 va fi determinat de tineri care anul acesta vor avea între 18 și 29 de ani și va fi diferit de al altor ediții ZMT, anterioare sau viitoare”, a afirmat De la Cierva. ZMT în Spania va reflecta, de asemenea stilul ei unic. ”Dintr-un anume punct de vedere contextual, cultura și spiritul religios al Spaniei vor avea întâietate, înrădăcinate fiind în ultimele 20 de secole de tradiție catolică a țării noastre; în ceea ce privește programul activităților, probabil este evident că o parte din ele vor avea loc noaptea”, a concluzionat diectorul execitiv al Zilei Mondiale a Tineretului.

Ziua Mondială a Tineretului este împărțită în 3 secțiuni: evenimente principale, programul cultural și cateheză. Aproape toate evenimentele principale sunt conduse de către Papă, cu excepția Liturghiei Inaugurale, din 16 august. În 18 august va fi o cceremonie de bunvenit pentru Sfântul Părinte, aproape de Piața Cibeles. Ziua următoare, Calea Crucii ZMT va fi ținută în Paseo de Recoletos, unde fiecare stațiune va fi reprezentată de câte o imagine luată din procesiunea din Săptămâna Sfântă, din Spania. În final, la sfârșitul săptămânii, baza aeriană Cuatro Vientos va fi martoră a celebrării Nopții de Veghe pentru tineri și a Liturghiei de final.

Sfântul Părinte va participa de asemenea, la evenimente mai mici cu profesori universitari, clerici, seminariști, voluntari, persoane cu dizabilități sau bolnavi.

Programul cultural ZMT va ocupa străzile și diferitele locații pe care capitala spaniolă le are de oferit. Madridul va găzdui peste 300 de activități culturale. Muzee precum Prado, Thyssen și Regina Sofia vor fi locațiile unor expoziții, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului.

Sesiunile de cateheză vor avea loc între 17 și 19 august în peste 200 biserici din Madrid. Episcopi din toată lumea se vor întâlnii cu tinerii participanți la Ziua Mondială a Tineretului.

Ca parte a pregătirilor, în data de 8 mai, s-a ținut o celebrare cu familiile care vor găzdui participanți și cu voluntarii, la Madrid Arena. Întâlnirea a avut scopul de a informa și a mulțumi tuturor persoanelor care fac ca Ziua Mondială a Tineretului, din august, să fie posibilă.

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *