Întrebări şi răspunsuri

Care este tema ZMT 2011?

Tema celei de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului este Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă(cf. Col 2,7).  Conform tradiţiei Papa Benedict al XVI-lea a aprofundat tematica ZMT printr-un Mesaj către tineri, mesaj care prin intermediul Consiliului Pontifical pentru Laici a fost trimis spre Conferinţele Episcopale, Mişcărilor, Asociaţiilor şi Comunităţilor de tineri internaţionale. Textul acestui mesaj este disponibil pe situl Vaticanului [www.vatican.va] şi pe situl oficial al ZMT 2011 [ www.madrid11.com]

Cui se adresează ZMT 2011?

Activităţile din cadrul Zilei Mondiale a Tinerilor sunt gândite şi organizate pentru tineri. Astfel participanţi trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 14 ani (împliniţi în vara anului 2011) şi 30 – 32 de ani. Responsabilii grupurilor trebuie să fie majori, adică să aibă cel puţin 18 ani împliniţi.

Tinerii minori trebuie să fie însoţiţi de adulţi care să aibă în posesia lor un document care să ateste acordul părinţilor sau al tutorului legal.

Cum se va desfăşura ZMT 2011?

A XXVI-a Zi Mondială a Tineretului se va deschide în mod oficial în după-amiaza zilei de marţi, 16 august 2010, cu Liturghia de deschidere, care va fi prezidată de Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, Arhiepiscop de Madrid, în Piaţa Cibeles, un faimos ansamblu monumental din centrul oraşului Madrid.

În zilele de 17, 18 şi 19 august  vor avea loc trei zile de pregătire pentru Veghea de rugăciune şi Liturghia cu Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea.  În cursul dimineţilor vor avea loc tradiţionalele cateheze, care vor fi susţinute de Episcopii din întreaga lume, în diverse limbi şi în diverse bisericii, colegii sau săli de sport din Madrid. În timpul celor trei zile o atenţie deosebită va fi îndreptată spre sacramentul Spovezii. Tinerii vor avea astfel ocazia să experimenteze iertarea lui Dumnezeu în toate bisericile din Madrid dar mai ales în Parcul Iertării unde va avea loc şi Adoraţie Euharistică.

După-amiezile zilelor de 16, 17, 18 august vor fi dedicate activităţilor din cadrul Festivalului Tinerilor care se va desfăşura în diferite puncte din Madrid.

Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea va fi primit în după-amiaza zilei de joi, 18 august 2010, printr-o ceremonie solemnă de primire în acelaşi loc în care se va desfăşura Liturghia de deschidere – Piaţa Cibeles.

Seara zilei de vineri, 19 august, va fi dedicată celebrării unei mari Căi a Crucii pe străzile centrale ale oraşului Madrid, având ca punct de pornire Piaţa Cibeles. Procesiunea se va desfăşura de-a lungul bulevardului Paseo de Recoletos şi se va încheia în Piaţa Colon.

Punctul culminat al Zilei Mondiale ale Tineretului vor fi Veghea de rugăciune şi Celebrarea Euharistică finală care vor fi prezidate de Sfântul Părinte. Acestea se vor desfăşura sâmbătă seara, 20 august, şi în  dimineaţa zilei de 21 august în spaţiul special amenajat pentru aceste celebrări în apropierea aeroportului Cuatro Vientos, în partea de sud-vest a oraşului, la 8 km de centrul oraşului Madrid.

În ce constă Festivalul Tinerilor?

Festivalul Tinerilor se va desfăşura în diferite zone ale oraşului Madrid în timpul după-amiezii şi serilor din datele de 16-18 august ( mai puţin timpul dedicat Ceremoniei de primire a Sfântului Părinte) şi va conţine diferite manifestări prin intermediul cărora se vor pune în comun experienţe artistice, religioase, şi spirituale ale vieţii de credinţă a tinerilor din întreaga lume.

Ce sunt Zilele în Dieceze?

Este deja tradiţională disponibilitatea diecezelor din ţara care se desfăşoară Ziua Mondială a Tineretului de a găzdui tinerii care se îndreaptă spre oraşul în care ZMT se va celebra.

Diecezele din Spania invită toate grupurile de tineri interesate să profite de această oportunitate, realizând o “înfrăţire”  (sunt excluse Diecezele de Madrid, Alcala si Getafe – sediul ZMT şi câteva dieceze insulare).  Sunt câteva dieceze din Portugalia care şi-au oferit disponibilitatea de a primi grupuri.

Tinerii  vor fi găzduiţi în colegii, centre parohiale, săli de sport şi familii. Se vor organiza activităţi de diverse tipuri: întâlnirii cu comunităţile catolice locale, rugăciune şi pelerinaj, implicare în diferite proiecte sociale, manifestări sportive, muzicale, artistice şi gastronomice.

Cazarea va fi gratuită. Câteva dieceze vor cere o contribuţie pentru mâncare, iar in mod obişnuit transportul va fi în sarcina participanţilor.

Zilele în Dieceze vor începe în 11 august şi vor încheia în 15 august, în Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului” cu o sfântă Liturghie în cursul căreia episcopul diecezan va invita tinerii la Madrid pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului.

Pot participa şi tinerii cu nevoi speciale?

În timpul  de pregătire a ZMT 2011, Comitetul de organizare de la Madrid va ţine cont de necesităţile particulare pentru tinerii cu nevoie speciale, pentru a  se asigura că fiecare dintre aceştia  vor avea condiţii de sejur cât mai adaptate condiţiilor lor, pentru a putea participa la toate celebrările din cadrul ZMT.  În timpul procesului de înscriere va trebui indicat pentru fiecare tânăr cu nevoi speciale care sunt acestea

Care sunt costurile pentru participarea  la ZMT  Madrid 2011?

Grupurile pot conta pe organizarea pregătită de Comitetul spaniol al ZMT în ceea ce priveşte cazarea, masa, transportul public în oraşul Madrid, asigurarea în caz de accident şi materiale pentru participanţi (denumite sacul pelerinului)

În acest sens, Comitetul de la Madrid pune la dispoziţia participanţilor şase tipuri de pachete, fiecare fiind gândit în funcţie de cerinţe specifice. 

Mai multe detalii puteţi afla de la responsabilul cu ZMT din Dieceza/Eparhia voastră. ( datele acestora de contact pot fi găsite în secţiunea Organizare a acestui site.

 

Un răspuns la Întrebări şi răspunsuri

  1. Pingback: Cum te poți pregăti spiritual pentru ZMT? (6) | Ziua Mondială a Tineretului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *