Cea mai fericită zi din viața lui Joseph Ratzinger

Joseph Ratzinger recunoaște că cea mai fericită zi din viața lui a fost ziua în care a devenit preot

În această miercuri, 29 iunie, Papa Benedict al XVI-lea celebrează a 60-a aniversare a celui mai important moment din viața lui, hirotonisirea ca preot în catedrala din Freising, aproape de Munchen.

A fost hirotonit alături de fratele său Georg, de către Cardinalul Michael von Faulhaber. „Adsum” (aici sunt) a fost cuvântul pe care Joseph Ratzinger l-a pronunțat în latină, în fața lui Dumnezeu și a oamenilor, la vârsta de 24 de ani.

Biserica Universală retrăiește acea zi prin această aniversare, iar Papa nu a dorit ca acesta să fie un moment de preamărire personală. Mai degrabă, a dorit să fie o zi în care să Îi mulțumească lui Dumnezeu pentru darul preoției și să Îl roage să le dăruiască și altora această vocație.

În memoriile sale „Memoriile anilor 1927-1977”, Ratzinger amintește un detaliu care a trecut neobservat de către ceilalți prezenți în acea „zi de vară radiantă”.

„Nu trebuie să fim superstițioși”, a scris, „dar în momentul în care arhiepiscopul și-a pus mâinile pe mine, o mică pasăre, poate o ciocârlie, a zburat din înaltul altarului și s-au auzit niște triluri de bucurie. Nu am putut să nu văd în aceasta reasigurarea venită din cer, ca și când aș fi auzit cuvintele: E bine. Ești pe calea cea bună”.

Un dar special

Joseph Ratzinger alături de fratele său Georg, în ziua hirotonisirii

Pentru a marca această aniversare, Congregația Clerului, de la Vatican a trimis o scrisoare tuturor episcopilor lumii, cerându-le să dedice 60 de ore de adorație euharistică pentru sanctificarea preoților, pentru noi vocații și pentru Benedict al XVI-lea.

Cu această inițiativă, Biserica dorește să îl onoreze „pe pontif cu un extraordinar buchet spiritual, de rugăciuni, pentru a arăta care este centrul real al vieților noastre, de unde fiecare efort pastoral sau misionar decurge”.

Ziua Mondială a Tineretului dorește să se alăture în crearea acestui deosebit dar pentru Papa, cu ore de adorație înaintea Sfântului Sacrament. Cu siguranță, cu toți tinerii participanți la ZMT numărul va depăși cu mult cele 60 de ore și rugăciunile din întreaga lume oferite Papei și vocației preoției.

Aducându-l pe Cristos aproape de oameni

Benedict XVI la procesiunea Corpus Christi din acest an

A fost în ziua hirotonirii sale și în săptămânile care au urmat când Joseph Ratzinger a descoperit ce înseamnă un preot pentru oameni.

„Peste tot eram primiți, chiar și de străini, cu căldură și afecțiune, pe care nu le credeam posibile până în ziua aceea”, povestește Papa în memoriile sale.

„În acest fel am învățat ce așteaptă oamenii, cu adevărat de la un preot, cât de mult își doresc binecuvântarea care vine din puterea sacramentului. Importantă nu era persoana mea sau a fratelui meu. Ce puteam noi, doi tineri să oferim tuturor persoanelor cu care acum ne întâlneam? Important era ceea ce vedeau aceste persoane în noi, și anume atingerea lui Cristos, misiunea care ne-a fost încredințată, faptul că am fost împuterniciți să îl aducem pe Dumnezeu aproape de ei. Tocmai datorită faptului că nu noi înșine eram importanți, am putut dezvolta repede relații umane, de prietenie”.

Sursă: Zenit News Agency și editorii ZMT

 

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *