Cateheze în limba română în cadrul ZMT

Tinerii români care au avut șansa ca luna trecută (16 – 21 august 2011) să fie pelerini la Ziua Mondială a Tineretului au putut participa în zilele de 17, 18 și 19 la cateheze ținute în limba română de către PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, în parohia Resurrection del Senor, în Madrid. În fiecare zi, la finalul catehezelor se celebra și Sfânta Liturghie, în rit bizantin sau latin.

La cateheze au participat o mare parte din tinerii români prezenți la Madrid cu ocazia ZMT, alături de preoții greco-catolici sau romano-catolici care îi însoțeau, precum și PS Florentin, episcop al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla și într-una din zile PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Temele catehezelor au fost inspirate din mottoul Zilei Mondiale a Tineretului „Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință” (Col 2,7) și din mărturia de iubire pe care martirii români au dat-o în momente de durere pentru Biserica noastră.

În fiecare zi, PS Virgil Bercea a vorbit, pe lângă tema aleasă și de un episcop sau martir român al cărui model e o mare lecție pentru orice creștin. Tinerii au fost deschiși, iar la finalul catehezei, în fiecare din cele 3 zile au fost persoane care au avut curajul să pună întrebări sau pur și simplu să împărtășească cu cei prezenți o experiență personală.

În următoarele paragrafe am încercat să surprind câteva din punctele esențiale ale învățăturilor pe care PS Virgil Bercea a încercat să ni le transmită de-a lungul acestor cateheze, precum și întrebările pe care a încercat și, cred că a și reușit să le trezească în noi.

Cateheză, ziua 1: 17.08.2011, ZMT Madrid

După cum am amintit mai înainte, tema acestei cateheze a fost legată de mottoul Zilei Mondiale a Tineretului, „Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință” (Col 2, 7), despre ce înseamnă a fi întemeiați în Cristos. PS Virgil Bercea a ales ca model pentru această zi pe episcopul Ioan Suciu, supranumit episcopul tinerilor, care a murit la 46 de ani, în închisoarea de la Sighet. Sângele lui Cristos și al acestor martiri, care au fost tari în credință până la capăt, ne strigă și nouă, astăzi, că trebuie să luptăm pentru lumină și adevăr, pentru Cristos. Isus ne dă prilejul să fim părtași ai suferinței Sale din 1948 și de fiecare dată când Biserica sau creștinii suferă. Nu trebuie însă să ne înfricăm, Dumnezeu este cu noi.

PS Virgil ne-a mai spus că avem judecători, cei care nu ne înțeleg, cei care râd de noi când mergem la biserică, care ne iau credința în derâdere. Important este să rămânem tari în credință, să știm pentru ce credem, să știm cine e Isus. Chiar dacă fiecare dintre noi am fost „biciuiți” măcar o dată în viață de cuvintele celorlalți, noi trebuie să Îl mărturisim pe Isus în lumea de astăzi, care atât de des Îl respinge. Credința este o relație personală cu Isus, o întâlnire care dă vieții noastre un sens. Episcopul Ioan Suciu a avut această relație și a acceptat moartea. Noi putem fi martori ai lui Cristos, azi….prin iubire.

PS Virgil ne-a mai vorbit și despre drumul cel drept, bătătorit de martiri și episcopi. Ne-a vorbit și despre marginea drumului pe care suntem adesea pentru că ne răzvrătim sau pentru că ne lăsăm influențați de anumite persoane din lumea de azi. Noi unde suntem? Azi și acum…Tu unde ești? Pe drum sau pe margine? Avem înțelepciunea, credința și tăria de a alege stabilitatea drumului sau ne lăsăm purtați de către val către marginea drumului?

A încheiat sfătuindu-ne să Îl punem pe Isus în centrul vieții, să avem încredere în Dumnezeu, singurul care poate să ne schimbe viețile, singurul care da un sens deplin vieții noastre. De asemenea, în final PS Virgil Bercea a lansat o întrebare, care a deschis a doua parte a acestei întâlniri și anume, cea a mărturiilor tinerilor. Întrebarea o pun și eu acum, în aceste rânduri și sper să fie o cale spre un moment de meditație a fiecăruia dintre noi: Care este povestea ta? Când l-ai găsit pe Cristos sau când te-a luat valul?

După intervenția tinerilor, care ne-au povestit din experiențele lor sau au pus întrebări s-a celebrat Liturghia în rit bizantin. Acesta era finalul primei zile de cateheză în română, pentru pelerinii români la Ziua Mondială a Tineretului.

Cateheză, ziua 2: 18.08.2011, ZMT Madrid

Cea de-a doua zi de cateheză a început cu rugăciunea de dimineață animată de cântecele tinerilor și a continuat cu ceea ce PS Virgil Bercea a pregătit pentru tinerii prezenți. Cuvântarea din această a doua zi s-a centrat pe o altă parte a mottoului ZMT, care face referire la rădăcinile noastre care trebuie să fie în Cristos – „înrădăcinați în Cristos”. Credința noastră este puternică dacă rădăcinile ei sunt adânci, în sol sănătos, nu pe nisipuri mișcătoare. Modelele care ne-au fost propuse în această zi au fost Anton Durkovici și Mons. Vladimir Ghica. Citându-l pe cel dintâi „Duceți crucea Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre. Va veni o zi și pentru noi”, PS Virgil ne-a transmis ceva din puterea pe care credința le-o dădea acestor mărturisitori ai lui Cristos, în momente dificile ale istoriei, când, deși suferinzi, reduși la trupuri scheletice, înfometați, nu au putut fi reduși la tăcere și au găsit forța de a-i încuraja pe alții. Această forță vine din credința înrădăcinată în Cristos.

Vladimir Ghica: „Dacă Dumnezeu mă vrea aici, rămân aici”. Noi putem spune același lucru? A rămâne este acel copac/creștin care își înfige rădăcinile până la apă. Nu e ușor, dar cei care reușesc își stabilizează viața, îi oferă acesteia un fundament puternic. Ca să ajungem însă la această stare, trebuie să alegem, suntem responsabili pentru viața noastră, pentru alegerile noastre, căci Dumnezeu ne-a lăsat liberi. Pentru a ne înrădăcina în Cristos, trebuie să Îl căutăm înainte. Tendința de azi –de a-L elimina pe Dumnezeu din viața noastră pentru a fi doar noi, cu egourile noastre nu este sănătoasă pentru sufletele noastre. Dumnezeu este adevăratul izvor, acolo trebuie să ne înrădăcinăm. Dacă Îl pierdem pe Domnul pierdem bucuria.

PS Virgil Bercea a trecut la partea de dialog cu tinerii, ca de obicei, prin niște întrebări adresate tinerilor: „Unde sunt rădăcinile noastre? În ce măsură este prezent Isus în viețile noastre?”

Întâlnirea a continuat cu Liturghia în rit latin celebrată de PS Aurel Percă, cu predica ținută de PS Florentin. Acesta ne-a povestit o mică istorioară, pe tema înrădăcinării noastre în Cristos: „Un tată avea 3 fii: doi dintre ei mari, fiecare cu familiile lor, care nu se mai ocupau de gospodăria tatălui. În schimb, cel mai mic, făcea majoritatea muncilor, avea grijă de casă și de toate. Considerând ca nu este drept ce se întâmplă decide să îi spună nemulțumirea lui tatălui. Acesta avea o grădină cu palmieri și se întâlnesc acolo pentru a vorbi. În grădină, însă observă că toți puieții de palmieri susțineau câte o piatră. Nedumerit cere lămuriri tatălui care îi explică: Am crescut de mult timp palmieri și am observat că ei creșteau repede în înălțime, dar nu își formau rădăcini bune și nu aveau stabilitate. Așadar, le-am pus fiecăruia câte o greutate, care îi oprește din creștere, dar îi ajută să își formeze rădăcini puternice și asta îi ajuta să supraviețuiască furtunilor. Cu timpul, greutățile cad și ei cresc și în lungime, dar au rădăcini puternice care îi pot susține. Fiul cel mic a înțeles de ce și el trebuie să învețe să ducă greutățile casei, pentru a-și forma rădăcini care să îl susțină toată viața mai apoi. ”Avem tendința pe moment să respingem greutățile, dar ele sunt cele care ne întăresc, rădăcina e importantă, e cea care oferă stabilitate, coerență, dar și hrana care ne alimentează. Rădăcinile tale cât sunt de adânci?

Cateheză, ziua 3: 19.08.2011, ZMT Madrid

Ultima zi în care, la Madrid tinerii pelerine români au avut șansa să participe la cateheza în limba română a început ca de obicei cu rugăciunea de dimineață, animată de tinerii și a continuat cu vizita ambasadoarei României la Madrid, care a venit să ne salute.

Mai apoi, PS Virgil Bercea a început cateheza, care a fost centrată pe tema mărturisirii lui Cristos în lume, care fără a fi un lucru ușor, ci „o aventură și o dovadă de curaj” nu este nici imposibil. Modelul pe care PS ni l-a propus în această ultimă zi a fost acela al cardinalului Iuliu Hossu, care la propunerea autorităților române de a fi numit cardinal, cu condiția de a pleca din țară, a răspuns ferm: „Rămân aici în țara mea, în mijlocul poporului meu, să împărtășesc soarta fraților mei” și astfel a rămas până la sfârșitul vieții sale în domiciliu forțat la Căldărușani. Cu toate acestea, cu toate câte le-a suferit pentru credința sa, Iuliu Hossu  ne îndeamnă să fim mărturisitori ai lui Cristos prin iubire și iertare, în raport cu oricine și orice ne-ar face, în calitatea noastră de urmași ai lui Cristos: „Fiți tari în credință, nu faceți rău niciodată, nici dușmanilor! Când ceasul dreptății va veni, să iertați!”

Mai apoi, PS Virgil a continuat făcând referiri la tineri, la viața pe care aceștia o duc, la mărturiile lor de iubire față de Cristos. Ne-a vorbit despre dorințele noastre, care se transformă în speranțe și mai apoi în fapte. Dar cum se realizează aceasta? Dacă aceste dorințe își au originea, se înrădăcinează în Cristos, El ne ajută să le transpunem în lume. El, împreună cu sfinții care sunt coloanele credinței noastre, modele demne de urmat. Alături de ei putem și noi să devenim coloane ale omenirii, demni mărturisitori ai lui Cristos prin punerea Lui în centrul vieții noastre. Ca de obicei, înspre finalul catehezei, a adresat niște întrebări tinerilor, întrebări care însă rămân valabile pentru orice creștin la orice vârstă: „Noi cum trăim Evanghelia? Ne punem încrederea în Domnul? Suntem capabil să devenim misionari? Avem capacitatea să Îi oferim lui Dumnezeu micile noastre jertfe?” Lupta cardinalului s-a sfârșit, dar a noastră continuă. Avem curaj?

Tinerii au pus ca de obicei întrebări, și-au exprimat păreri și experiențe de credință și întâlnirea s-a încheiat cu Liturghia în rit bizantin.

Sorina Marcu

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *