Benedict XVI: „Aceste extraordinare imagini ajung la inima oamenilor și îi invită la convertire”

Papa a prezidat Calea Crucii, reprezentată de cele 14 stațiuni, care s-au găsit de-a lungul străzii „Paseo de Recoletos”

Sfântul Părinte a prezidat Calea Crucii a Zilei Mondiale a Tineretului, de-a lungul străzii „Paseo de Recoletos”, din Plaza de Colon până în Cibeles. Drumul. Patimile și Moartea lui Cristos au fost reprezentate prin intermediul a 14 stațiuni, 14 statui de la Săptămâna Mare spaniolă, care au fost descrise de Papă ca „Extraordinare imagini, care ajung la inima omului și îl invită la convertire.”

Crucea lui Cristos este cea „care conține adevărata înțelepciune a lui Dumnezeu, cea care judecă lumea și pe cei care se consideră înțelepți”. Acea Cruce care a fost purtată de tineri, reprezentând suferința oamenilor, a fost tema centrală a discursului Papei. Sfântul Părinte a declarat: „Crucea nu este expresia căderii, a eșecului, ci expresia iubirii imense, până la dăruirea propriei vieți”.

Și tineretul reprezintă suferința

Cei care cu adevărat au experimentat suferința acestei lumi au fost prezenți la Calea Crucii. Acești tineri reprezintă țări unde au avut loc catastrofe: Țara Sfântă, Japonia, Haiti, India, Egipt, Irak, Albania, Sudan, Rwanda și Burundi. Localitatea spaniolă Lorca, afectată de un cutremur în luna mai a acestui an, a fost și ea reprezentată, precum și tineretul care care luptă pentru protejarea vieții împotriva contracepției, care apără drepturile imigranților, persoanelor marginalizate sau a celor cu handicap și a familiilor lor. Toate aceste grupuri au purtat crucea și au parcurs cele 14 stațiuni.

Inspirat de dragostea Domnului nostru, exprimată în stațiunile de la Calea Crucii, Benedict XVI s-a adresat tineretului afirmând: „aceste forme de suferință sunt chemări ale Domnului pentru a ne consolida viața urmărind pașii Lui, pentru a face din noi expresii ale consolării și ale salvării”. Pontiful a reamintit pelerinilor și că „patimile lui Cristos ne dau puterea de a duce pe umerii noștri suferința lumii, cu asigurarea că Dumnezeu nu este distant sau departe de oameni și de vicisitudinile lor”. În acest sens, Papa i-a încurajat pe tineri să rămână aproape de cei mai puțini norocoși și i-a rugat „Nu treceți mai departe când sunteți puși față în față cu suferința umană, ci oferiți-vă simpatia și dragostea”.

Opere de artă spaniole, pe străzi

Cele 14 stațiuni de la Calea Crucii sunt opere de artă spaniole, venite din 13 orașe din toată Spania. Toate reprezintă diferite scene din patimile și moartea lui Cristos, datând din secolele XVII, XVIII, XIX și XX. De la stilul baroc, la neo-baroc și modern, toate fac parte din patrimoniul religios al Spaniei și au umplut străzile, mai ales în Săptămâna Mare. La fiecare stațiune, comentariile scrise de către „Hermanitas de la Cruz” au fost citite și ne-au ajutat să ajungem mai în profunzimea misterului glorioasei Cruci a lui Cristos.

Benedict XVI nu a uitat-o pe Sfânta Fecioară, reprezentată la sfârșitul Căii Crucii, care „ne susține cu dragostea ei protectoare, pentru a ne putea urma calea și a trece de noaptea întunecată a durerii, astfel încât să râmânem precum Ea, fermi, în fața Crucii”.

Acest articol a fost publicat în Articol. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *